Ikke bare kan det få store konsekvenser for de fiskeribedriftene som i dag sitter på store lager med sild og makrell, et russisk importforbud griper også direkte inn i den fra før betente konflikten mellom Norge, Island og Færøyene om silda. Våre naboer i vest er nemlig ikke omfattet av den russiske boikotten og kan fortsette med sitt salg av sild og makrell til landet.

– Jeg tar det nærmest for gitt at den norske fiskeflåten nå stiller opp og ikke går på havet og fisker sild og leverer den på Færøyene, sier Sperre.

Island

De siste årene har Færøyene og Island fisket store mengder sild på egne kvoter og bygget opp en betydelig industri. Nå kan de få markedet i Russland for seg selv uten norsk konkurranse.

– Jeg mener vi må ta en diskusjon med myndighetene og flåtesiden om man kan stoppe fisket av NVG-sild (norsk vårgytende sild) og i stedet overføre kvotene til neste år, sier Sperre.

Bakgrunnen er at en rekke mottak i dag har betydelig med fisk liggende på fryselager.

– For oss som har vært utestengt fra det russisk markedet det siste halvåret, og som nå øynet muligheten for å komme inn igjen, så er det en voldsom utfordring dersom de nå innfører importforbud fra Norge, erkjenner hun.

Enorm utfordring

Dette vil i særlig grad ramme fiskeribedrifter som kun driver innen det som kalles pelagisk sektor.

–Det er en stor utfordring for disse bedriftene. Jeg regner med at vi får en dialog med myndighetene om hvordan en slik situasjon kan løses, sier hun.

I fjor solgte norske fiskeeksportører fisk til Russland for rundt 6,6 milliarder kroner. Det var en økning på 600 millioner kroner fra 2012. Av dette var verdien på eksport av sild rundt 1,7 milliarder kroner, mens vi eksporterte laks for rundt 4,2 milliarder kroner.

Russisk svar

Et importforbud fra russisk side vil gjelde frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada. Forbudet kommer som svar på landenes sanksjoner mot Russland på grunn av situasjonen i Ukraina. Forrige uke trappet EU opp sine sanksjoner. Blant annet stanset EU eksport av rør og utstyr til russiske oljeselskaper og all eksport av våpen på unionens våpenliste.

Verdien av de børsnoterte fiskeriselskapene falt kraftig på Oslo Børs i går etter nyheten om at Russland kan komme til å innføre importforbud.

Følger situasjonen

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker uttalte torsdag ettermiddag at departementet følger situasjonen.

– Jeg er kjent med at de russiske tiltakene mot import av matvarer fra EU, Canada, USA og Australia også vil ramme blant annet sjømateksporten fra Norge. Vi følger situasjonen nøye og er i tett dialog med næringen. Det er nå særlig viktig å kartlegge konsekvensene av tiltakene, samt se på tiltak som kan gjennomføres for å lette situasjonen for sjømatnæringen, sier fiskeriministeren i en pressemelding.