STJØRDAL (smp.no): Det blir dagbil i Vanylven og to døgnbiler i Ulstein inntil Ambulanse Midt-Norge har behandlet saken på nytt, i samråd med kommunene og helseforetaket.

Styremedlem Jens Ivar Tronshart fremmet et alternativt forslag til styret i Ambulanse Midt-Norge i dag. Dette ble vedtatt enstemmig. Administrasjonens forslag falt dermed.

Administrasjonen foreslo en lang kuttliste for å spare inn de manglende 25 millionene som trengs til budsjettet. Denne lista skal det fortsatt arbeides videre med, men de mest dramatiske kuttene er altså utsatt.

Slik gikk diskusjonen i styret

BAKGRUNN: Søre kan miste to ambulansar

Nå har styret vedtatt at de skal vurdere et samarbeidsforslag fra Vanylven, og at dette skal utredes og legges fram for styret på nytt.

Vanylven kommune har foreslått å se på et samarbeid med helseforetaket angående et sambruk av personell.

- En måte å gjøre dette på er at personalet på dagambulansen kan jobbe på vår nye avdeling på Vanylven helse- og omsorgssenter og ha beredskap derifra, skrev kommunen til styret.

- Det skal vi trykke til vårt bryst, sier styreleder Petter Bjørdal.

Skal snakke med kommunene

For Ulstein og flere andre stasjoner bes det om en særskilt ny vurdering av avstandsproblematikk i områdene. Enkelte vaktordninger i Trøndelag er allerede reddet.

- Vi foreslår altså ikke nedleggelse av ambulansebiler og omorganisering før saken er gjennomgått med berørte kommuner, sa Tronshart, om det mest kritiserte punktet i kuttpakken.

Styret ber administrasjonen sette i verk tiltak innen kutt i innkjøp, ivesteringer, drift, reduksjon i driftskostnader innen IKT, kommunikasjon og kutt i ledelse og staber.

- Risikovurdering

- Vi skal gjennom en total risikovurdering for å se på hvilken effekt det å ta ut bilene vil ha på den totale beredskapen, sier styreleder Petter Bjørdal til Smp.no.

Han mener at det er slik at Ytre Søre, i sammenligning med foretaket for øvrig, har veldig god ambulansedekning.

- I Vanylven er situasjonen spesiell. Der har de kommet med et alternativ der de kan ha et samarbeid med helse- og omsorgssenteret og ha beredskap derifra. Det er helt i tråd med samhandlingsreformen, sier Bjørdal, som understreker at han ikke vil forskuttere noe.

- Det dere vedtok nå er at dere skal snakke med kommunene først?

- Ja, men i Vanylven er det litt spesielt. De er de eneste som har kommet opp med et helt annet alternativ.

- Hvordan blir det nå for Ulstein, da?

- Der skal det diskuteres med involverte kommuner og det blir en risikovurdering.

- Ikke enkelt å følge administrasjonen

- Erkjenner styret at man ikke kommer i mål med budsjettet for 2014?

- Det vi sier er at det er mange uklarheter. I dag har styret hatt to alternativer, hvor det ene ble vedtatt. Å kjøre løpet til administrasjonen med den oppmerksomheten det forslaget har fått, var ikke enkelt, sier Bjørdal.

Direktør Håkon Gammelsæter sa til styret under diskusjonene at hver for seg så er tiltakene i kuttpakken forsvarlig, men totalbelastningen ville gå utover beredskapen.

- Kommunene skal få pluss for kommentarene til oss. Vi ser at med tanke på den totale beredskapen har vi ikke vært god nok til å kartlegge, sier Bjørdal, og viser til konkrete eksempler hvor belastningen ville blitt for stor, særlig på Nordmøre.

Tror ikke på nytt underskudd

Ifølge styrelederen vil det bli gjennomført en ROS-analyse (risiko- og sårbarhetsanalyse) framover. Bjørdal tror ikke det skal bli et nytt underskudd i 2014, men påpeker at det er et opparbeidet underskudd i 2013.

Glad

Bjørdal er meget glad for at styret står sammen.

- Det er fantastisk at vi greide å samle oss om vedtaket. Det har skapt et større grunnlag for arbeidsro når vi har et enstemmig vedtak, sier Bjørdal til Smp.no.