Eid plasserer seg på en 9. plass blant landets 428 kommuner i årets foreløpige Kommunebarometer. Plasseringen er den beste noensinne for nordfjordkommunen, som har klatret på «resultatlista» hvert år siden starten i 2010.

Ingen andre kommuner fra Sunnmøre eller Nordfjord, gjør det like skarpt som Eid, men hele fire andre kommuner fra Sogn og Fjordane er med på topp 10-lista.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Rangeringen som utføres av Kommunal Rapport, er en sammenlikning av landets kommuner, basert på til sammen 124 nøkkeltall innen 12 ulike sektorer.

Ser på kvalitet og ressurser

Undersøkelsen skal måle kvaliteten på kommunale tjenester, sett i forhold til kommunens økonomiske ressurser.

Eid-ordfører Alfred Bjørlo er naturlig nok fornøyd med plasseringen. Han gir honnør til de ansatte i Eid kommune for resultatet, men legger ikke skjul på at også Eid har sine områder hvor de kan bli bedre.

Les flere nyheter fra Søre og Nordfjord på smp.no

Samtidig peker han på at barometeret har stor nytteverdi for kommunene.

– Dette er et ekstremt nyttig verktøy i utviklingsarbeidet til kommunen. Det gir oss en mulighet til å måle oss mot andre kommuner på en profesjonell måte, med tidsserier over mange år, sier han.

Brukes aktivt

Bjørlo påpeker at undersøkelsen gir kommunen en god pekepinn for hvordan de bruker ressursene sine, og at resultatene brukes aktivt.

– Vi tar det inn i politiske disusjonene for se hvor vi har mer å hente, og hvor vi gjør det bra. Å kutte i administrasjonen er for eksempel et synspunkt som gjerne kommer opp i innsparingstider. Men når denne undersøkelsen viser at vi er blant landets mest effektivt drevne kommuner, så gir det en forståelse i det politiske miljøet, om at det kanskje ikke er mest å hente på det området, forklarer Bjørlo.

Eid har gjort et solid hopp fra fjorårets 35. plass, og scorer best på grunnskole, barnehage og kostnadsnivå.

Se hvordan din kommune gjør det på ulike sektorer her

Svakt fra nordvestlandet

Neste kommuner fra Sunnmøre og Nordfjord på lista etter Eid, er Stryn på 12. plass, som har falt fire plasser siden i fjor, og Vågsøy på 18. plass - som dermed har klatret 13 plasser siden fjorårets rangering.

Første sunnmørskommune på lista er Sula på en 42. plass, før Sykkylven på en 50. plass og Volda på 52. plass.

Ålesund ender helt nede på 306. plass, nær hundre plasser bak kommuner som Molde (214. plass) og Kristiansund (224. plass).

Helt på topp i undersøkelsen finner vi Alvdal kommune, mens nordlandskommunen Meløy ender på jumboplass i totaloversikten som er publisert på nettsidene til Kommunal Rapport.

Les mer om kommunebarometeret her (ekstern lenke)