I en mørk og kald kjeller sitter fire medlemmer av et metallband og forfatter mørke låter. Neida, slik er det selvsagt ikke. Myten om metallfolk som depressive og fiendtlige mennesker er for lengst avlivet og begravet. Så er det også med Conspectus, som i disse dager legger den siste fingeren på verket på sitt nye album i Frontrow Studio på Aspøya.

De fire guttene fra Sula har satset hardt på sitt nye album, og med seg på laget har de fått kjente navn innen sjangeren som Chris Clancy, kjent blant annet fra Mutiny Within og Wearing Scars.

Nikolai Haram Svorte får vokaltips av Chris Clancy.

— De har absolutt det som skal til for å slå igjennom. Spesielt med tanke på alderen deres, forteller briten Clancy.

Han har selv har hatt suksess innen sjangeren. Blant annet kan man høre han synge backingvokal på Megadeth sitt album Endgame.

Samarbeidet med Clancy startet allerede for to år siden. Da var noen av guttene i Conspectus bare 16 år, og allerede da ble de av Pyro på P3 omtalt som ett av de mest lovende unge bandene i landet. Nå er målet å gå fra ung og lovende til å slå gjennom og få kontrakt med et plateselskap.

Chris Clancy forklarer innspillingsplanen. De svarte feltene viser at de nærmer seg slutten.

— Det var veldig stort da, sier vokalist og gitarist Nikolai Haram Svorte, men nå satser de høyere enn å få spilt sangene deres på P3 noen ganger. Målet nå er å tiltrekke seg oppmerksomhet fra de store plateselskapene.

(Se musikkvideoen fra  EP-en "A Clearer View" som ble lansert i fjor i videovinduet til høyre.)

Profesjonell tilnærming

Og skal man tro Clancy, så har de valgt riktig måte å gjøre det på.

— Ja, de har omgitt seg med profesjonelle folk i bransjen som vet hvordan dette skal gjøres. Jeg mener mange bruker feil strategi når de sender ut dårlige opptak av seg selv. Her lager de et profesjonelt album, sier han.

I to og et halvt år har han gitt Haram Svorte vokaltimer over Skype, men de har også knyttet til seg hjelp fra Grammy-nominerte Nick Hipa (As I Lay Dying/Wovenwar), Acle Kahney (Tesseract) og Josh Middleton (Sylosis) for å få albummet i havn.

Det nye albumet, som kommer ut neste år, tar et ambisiøst steg ut i et mer komplekst, progressivt og melodiøst univers, beskriver de selv.

Gjør som 23.000 andre - følg Sunnmørsposten på Facebook

Magisk krydder

Med produsent Fredrik Ingebrigtsens hjelp nærmer nå albummet seg ferdigstillelse. Alle sangene er spilt inn, og nå mangler bare den siste finishen, eller det magiske krydderet som guttene selv kaller det.

— Ja, nå gjenstår det bare å få på plass noen småting, som litt piano her og der og litt ekstra vokaler, så er det ferdig.

Mer å lese under bildet

Markus Haram Svorte trakterer trommene.

Conceptus har brukt snart to år på albummet, men studiotiden har begrenset seg til en måneds tid. Økonomisk støtte til å lage albummet har de blant annet fått fra Bandorg.

Neste sjanse til å høre bandet spille blir på Smutten 24. oktober.

— Men da spiller vi bare gamle sanger, for å få varmet opp fingrene. Det nye albummet vil vi lansere med brask og bram, sier Haram Svorte, som også røper at de driver å spiller inn en ny musikkvideo med tilhørende bakom-dokumentar.

Les flere kulturnyheter her.