Morgengry-konserten er tradisjon under Moldejazz, og i år var det søskenparet Ola og Jorun Marie Kvernberg som gransket sine felles røtter klokka 07.00. Da var det kanskje også passende at de valgte å kalle konserten for «Porkotta», som er lokal dialekt for «grisetidlig».

Lyden av barndommen

Under konserten tok duoen et lite dykk ned i felespiller, komponist og morfar Peter L. Rypdals «skattkiste». Til tross for at Jorun Marie har valgt å holde seg til folkemusikken, mens Ola har eksperimentert og utforsket en rekke sjangre, var det nemlig gjennom bestefarens musikk de hadde en felles tilnærming til det musikalske i barndommen.

– Dette er lyden av barndommen, sa Ola undervegs i konserten og både han og søsteren bar på to store smil.

– Det er fole kjekt å spele med deg igjen Ola, sa Jorun Marie som kaller musikken de spilte sammen for deres morsmål.

– I vår familie er det så mye kjærlighet for musikken. Den har alltid kommet først, og blitt gitt frie tøyler til. Vi hadde store øreklokker til tvèn. Det var aldri snakk om at man måtte være stille fordi noen skulle se på tv, og ville man spille så var det ikke noe leggetid, forteller hun.

Og det så også ut til at publikum syns det var kjekt å se musikerne sammen, for etter konserten var responsen enorm.

– Dette var kjekt. Også er det så artig å se at folkemusikk faller i smak hos jazz-publikumet, mente Jorun Marie.

Les også: – Moldejazz er rett og slett blitt en del av livet mitt (krever abonnement)

Ut for å løpe

Som årets «Artist in residence» har Ola en sentral rolle under jazzfestivalen, og det har blitt en hektisk uke for musikeren fra Fræna. I går spilte han sin første konsert klokka ni om morgenen og var ferdig med siste konsert 22.30. Deretter øvde han til dagens konserter fram til 03.00 i natt. Etter en times søvn var han oppe igjen, men før han kunne begynne forberedelsene til konserten var han nødt ut å løpe.

– Jeg var stiv som en stokk, så det måtte til for å få fyrt i gang fingrene, sier Ola og som har blandede følelser rundt at jazzen går mot slutten.

– Det har vært hektisk og utrolig kjekt. På en måte skulle det gjerne vært sånn som dette hele tida, men det skal bli deilig å få sove litt igjen, smiler han.

I kveld avslutter han festivalen i Molde domkirke.