- Kvaliteten på filmene vi har gjennomgått er som den alltid har vært, utrolig god. Hadde vi hatt kapasitet til det skulle vi gjerne ha vist enda flere enn de 55 vi valgte ut, forteller arrangør Besnik Zogaj som viser 25 filmer mer enn i fjor under festivalen.

- I fjor holdt vi på fra klokken fire og utover, fordi vi tenkte at folk gjerne jobbet før det. Men i år har vi tenkt som så at det er jo mange som jobber kveldsjobber og ulikt, så da viser vi filmer helt fra klokken ti om morgenen til ti på kvelden, forteller Zogaj.

Vil vise fram Ålesund

At hele 6000 filmer ble innsendt betyr for Zogaj at festivalen har blitt nokså anerkjent.

- Det var en overraskelse å få inn så mange bidrag. Det betyr at festivalen har blitt kjent, og ikke minst at mange ønsker å komme hit til Ålesund, sier han og legger til at det nettopp det er en av grunnene til at han arrangerer.

- Vi bor i Norges vakreste by, og det har jeg lyst til å vise gjestene våre. Alle som har vært her tidligere ønsker å komme igjen. Dessuten er det ingen annen filmfestival i Ålesund, så da måtte jeg nesten sørge for at det ble en, sier Zogaj.

Kinolab for ungdom

Festivalen, som begynte torsdag og varer til og med lørdag kveld, skal kåre «beste kortfilm», «beste kamera», «beste manus» og «beste dokumentar». I tillegg deles det også ut en publikumspris.

- I fjor vant «Everything will be okay» prisen for beste kortfilm. I år er den nominert til Oscar. Det sier jo litt om det høye nivået under festivalen, mener Zogaj også arrangerer KinoLab under festivalen.

- Det er en veldig viktig aktivitet vi har. Vi har invitert ungdom til å lære seg å lage film. På mandag startet vi med å sitte og skrive manus, også har de gått ut og filmet. Hvert år får vi med noen som har erfaring som for eksempel filmregissør eller produsent til å ha workshop, forteller Zogaj som med glede kunne forteller at det i år er 30 som har vist sin interesse for opplegget.

- Ungdommen i Møre og Romsdal er interessert i å lære seg og lage film. Det skal bli spennende å få vise fram resultatet av det de har jobbet med denne uken i morgen kveld, sier han.