– Mellomrommet er blitt en viktig del av kulturkvartalets areal og har et stort potensial for ulike aktiviteter. Det er veldig gøy å se at folk bruker dette området, og det har vi tenkt å legge til rette for videre, sier Benedikte Holen.

Det kuratoren sikter til er at da Kunstmuseet Kube og Jugendstilsenteret sist sommer satte i gang sitt BYEN-prosjekt med flere arrangement, utstillinger og aktiviteter i mellomrommet, ble det satt ut teller i passasjen mellom de to kunstinstitusjonene. Den viser at hele 165.000 personer har oppholdt seg i arealet, eller passert området.

– Det er et tall vi er veldig godt fornøyd med, og som viser at folk bruker mellomrommet. For at området fortsatt skal være et samlingssted for byens befolkning utvider vi uteserveringen fra 10 til 20 plasser, og vi lar bordtennisbordet stå for det ser vi virker samlende og kontaktskapende. Folk med ulike alder og nasjonalitet stopper oss og tar en slag bordtennis, forteller Holen.

Utfordre publikum

Kuratoren kan ikke love like mange arrangement i Mellomrommet som under BYEN-prosjektet, men opplyser at utearealet i 2017 skal brukes til forskjellige arrangement.

BLIR STÅENDE Utstillinga «Byen som ikke ble» blir stående ut september i Jugendstilsenteret. – Vi ønsker at flere skal få muligheten til få innblikk i byutviklingsprosjekt i Ålesund som ikke er realisert, sier Benedikte Holen. Foto: Solfrid Vartdal

– Til høsten setter vi fokus på performance med både lokale, nasjonale og internasjonale aktører som skal foregå både i og utenfor Jugendstilsenterets og Kubes bygninger, sier Holen.

– Hvorfor har dere valgt performance?

– Dette er en temporær, ofte flyktig uttrykksform som vi ikke så ofte har hatt anledning til å ha i vårt utstillingsprogram. Performance er like fullt en viktig del av kunstscenen, og vi synes det er spennende å utfordre vårt lokale publikum.

Forlenget visning

Men før publikum får oppleve performance har Kube og Jugendstilsenteret flere utstillinger på sitt 2017-program.

Her kan du lese flere saker om byutvikling i Ålesund.

Til nå har 24. 150 besøkende sett BYEN-utstillingene, som handler om by, byutvikling og urbanisering. 29. januar tas utstillingene «Byen som arena» og «Byen-Ålesund: 10 000 meter med muligheter» ned.

– Men vi har bestemt oss for å la utstillinga «Byen som ikke, ble» bli stående til ut september. Vi er godt fornøyd med besøkstallet på de tre BYEN-utstillingene, men forlenger visningen av denne ene for at flere skal få muligheten til å se utstillinga om byutviklingsprosjekt i Ålesund som ikke er realisert, sier Benedikte Holen.

Sjekk kulturkalendaren på smp.no

Hun forteller at det også ligger et ressursspørsmål bak beslutningen om et 2017-program med færre utstillinger og forlenget visingstid.

– Det koster mye å produsere nye utstillinger, derfor satser vi på færre og mer gjennomarbeidede utstillinger, og lar dem stå lenger, forklarer kuratoren.

Hovedsatsing

Årets hovedutstilling blir den retrospektive maleriutstillingen «Vintersolverv» med Ørnulf Opdahl. Den åpner 28. april og fyller hele Kube med maleri fra hele hans kunstnerskap. Den blir stående ut året.

Vestlandsutstillingen «Hvor har vi vært» vises fra 24. mars.

– Økologi og menneskelig atferd er årets tema, forteller Benedikte Holen om Vestlandsutstillingen som har eksistert siden 1922.

I år er det 17 kunstnere fra Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland som har laget verkene. De viser et tverrsnitt av det som foregår innen samtidskunsten på Vestlandet.