I juni åpner ei ny utstilling om Rollo – Gange Rolv – på Sunnmøre Museum.

I løpet av april må det vesle boktrykkeriet rett innenfor hovedinngangen bort.

– Vi trodde først det var en dårlig spøk, sier karene i Grafisk Interesseklubb.

Entusiastene skaffet til veie alt utstyret fritt og franko, og har dessuten bemannet trykkeriet på dugnad. Med stor iver.

Gutenbergs geniale oppfinnelse banet veien for folkeopplysning i stor stil.

«Hustrykkeriet» i Borgund-gavlen har alt fra løse blybokstaver, klisjeer til trykkpresser og utstyr for ferdiggjøring.

Innholdet stammer fra trykkerimiljøene Havnevik, Holm, Henning West og Sunnmørsposten.

– Vi er blant de siste gjenlevende som jobbet med dette og kan demonstrere det, sier Arne Nes, Steinar Johannessen, Einar Karlsen og Odd Opshaug.

– Etter jeg orienterte ei skoleklasse om hvordan alt dette fungerte, slo læreren armene rundt meg av glede: «Nå vet jeg hva jeg skal fortelle elevene mine!», sier Opshaug.

Sjekk kulturkalendaren på smp.no

Han lå søvnløs av ergrelse da det ble klart at de må ut.

– Museet kan spare seg magasinplassen: Hvis ikke disse tinga står framme og brukes, er det bare å hive alt sammen, sier Arne Nes.

– Jeg har et bestemt inntrykk av at aktiviteten vår har vært populær og midt i blinken for unge, eldre og turister. Det har virkelig ikke stått på oss, sier Steinar Johannessen.

– Nei, vi er både sjokkerte og triste nå. Ålesund og museet burde ha rom for et sånt innslag, sier Nes.

Konservator Jarle Sulebust har forståelse for skuffelsen.

– For all del: De har gjort en kjempejobb og vært en vesentlig del av formidlinga både under aktivitetsdager og ellers. Vi setter stor pris på dem. Dette går ikke på dét. Men det er nå en gang slik at vi må fornye utstillingene våre. Og da trenger vi dessverre plassen, sier Sulebust.

– Vi har selvfølgelig tilbudt oss å ta vare på absolutt alt.

Sulebust sier de vurderer å la ei presse få innpass i den nye faste sunnmørsutstillinga, nettopp med tanke på hvor stor rolle trykkekunsten spiller.

En fusjon med museet i Langevåg har løselig vært lufta. Men dette blir ikke helt det samme som å være en del av folkestrømmen i Borgund-gavlen, forstår vi på grafikerne.

Terje Løkegård trykker postkort til nyfikne barn som gjester boktrykkeriet ved Sunnmøre Museum. Om få uker skal alt dette pakkes vekk. Grafikerne går en uviss, husvill skjebne i møte. Foto: Bjørn Halvorsen