Stine Holm fra Ellingsøya, Julia Slyngstadli fra Brusdalen og Julie Uggedal fra Vatne er alle elever ved svensk travsports riksanlegg Wången i den lille byen Alsen. Som ligger mellom alpinmetropolen Åre og byen Østersund.

– Hest er livet, sier Stine Holm. Som er inne i sitt andre skoleår ved travgymnaset i nabolandet.

Stine, som fyller 18 år i sommer, har vært interessert i hest siden hun var ti år gammel. Nå ønsker hun å bli travkusk, samt jobbe som stallansatt.

– Det er en treårig utdannelse her ved Wången, der vi foruten generell studiekompetanse også kan ta lisens som travkusk. Jeg har ambisjoner på sikt, sier Stine. Som mest av alt trener en åtteårig varmblodshest med navnet Rolling Stones.

– Hesten var veldig god som 3-åring, men har vært en del skadet. Nå er den blitt åtte år og er tilbake i løp. Blant annet drar vi til Leangen Travbane i Trondheim på mandager. Rolling Stones fikk nylig en 4. plass etter et fint løp i rygg på en annen hest, sier Stine Holm.

Hesten har kjørt inn 1,4 millioner kroner i sin karriere, og har stort potensial fortsatt.

– Jeg har det daglige ansvaret for Rolling Stones som vi nå trener forsiktig opp igjen, sier ungjenta.

Liv som stallansatt venter

Under utdannelsen på Wången, der det er 90 elever totalt fordelt på islandshest-, trav- og hovslagerutdanning, er det også jobbing i praksisplasser.

– Vi er utplassert i 18 uker dette året, der jeg skal være både i Sverige og Norge. For min del blir det jobb i en stall nær Oslo, sier Stine Holm.

– Hvorfor trives du så godt med hester?

– Fordi ingen dag er lik og det er veldig mye spenning å ha ansvaret for en hest, sier Stine. Som skal ta lisens som travkusk neste år. Da venter et liv som stallansatt og mange økter i sulkyen, både i trening og i løp.

Julia Slyngstadli (18) går også travlinja som tredjeårs student, mens Julie Uggedal (17) studerer førsteåret med fokus på islandshest.

Wången disponerer hele 60 hester, samt at det er 40 private hester oppstallet ved dette riksanlegget for travsport i Sverige.