Forestillinga heter «On The Outside» og har premiere på Rikscenen i Oslo under Ultimafestivalen 18.-19. september.

I forestillinga skal den Oslobaserte ålesunderen - som nå heter Hilde Marie Munroe Kjersem - også være med på scenen som artist.

– Vi tolker teksten ganske kompromissløst på hver våre måter, danserne som har laget koreografien, scenografen Anastasia Isachsen og jeg. Så møtes de tre uttrykkene i forestillinga.

– Jeg har laget min Marie Munroe-musikk som de har laget koreografi til. Men jeg har også fått koreografi fra danserne som jeg har satt musikk til. Veldig veldig kjekk og annerledes måte å jobbe på, synes Munroe.

Se Marie Munroe snakke om det å skrive musikk i et intervju for Tono (ekstern lenke)

Rå selvbiografi

Panta Rei er ett av landets mest aktive samtidsdansekompanier.

De har turnert mye, blant annet i England, der Marie Munroe ble bedt om å synge i en av forestillingene deres. Så fikk hun tilbud om samarbeid. I «On The Outside» prøver de å formidle ensomheten i å være sammen.

– Vi tar utgangspunkt i et sitat av den amerikanske forfatteren Dave Eggers, fra bestselgerromanen «A Heartbreaking Work of Staggering Genious». En selvbiografi full av humor og ungdommelig råskap, forteller Munroe.

Boka handler om hvordan Eggers som 22-åring må ta seg av sin åtte år gamle lillebror når begge foreldrene dør av kreft.

På turné?

Noe av musikken er instrumental, og brukes som sammenbindende element. Andre deler har tekster til.

– Forestillinga er inspirert av rockekonserter med stående publikum. Danserne og jeg beveger oss på tre scener på ulike platå, med bandet plassert på gulvet, forteller Munroe.

Forestillinga er produsert av Ultima, landets største festival for samtidsmusikk. Og har fått støtte fra blant annet Stiftelsen Kjell Holm og Norsk Kulturråd.

– Planen er å få den ut på turné, muligens med Rikskonsertene, og jeg håper vi kan komme til Ålesund med den, sier Munroe.

Hoffnarrer

Nylig slapp bransjeorganisasjonen Tono et videointervju der artisten Askil Holm intervjuer artisten Marie Munroe. Her forteller hun hvordan hun skriver musikken sin.

– Hun er en av landets store komponister og utøvere innen jazz og pop. Og vi i TONO vil så gjerne at folk skal få øynene opp for at låtskriving /komposisjon er et hederlig og nobelt arbeid. Det er bakgrunnen for filmene, forteller Willy Martinsen i Tono.

Hilde Marie Munroe Kjersem mener videointervjuene er viktige.

– Tono er den organisasjonen i Norge som forvalter vår musikk og som har lyst til å betale for den. Gjennom media kan man lett få inntrykk av musikk som noe lettvint og lettkjøpt underholdning. Vi får ikke presentert oss som musikere eller kunstnere som er verdt å bry seg om. Vi blir sett på som hoffnarrer.

– Derfor er det viktig å få opp igjen respekten for det å skrive musikk, og øke bevisstheten rundt det å ha komposisjon som et yrke, mener hun.

<strong>på Ultima:</strong> Viktig å få opp igjen respekten for det å skrive musikk, mener Marie Munroe.