Bergensbanen, Hurtigruten og strikking ble suksess for NRK. Nå er det den nye salmeboka med sine 899 salmer som skal bli direktesendt sakte-TV. Fredag 28. november starter NRK2 den 60 timer lange sendinga.

Prosjektet skal speile den norske salmeskatten gjennom sang, bilder og deltakelse fra nord til sør.

Skal synges unisont

Damekoret A'Cappella meldte seg på tidlig i høst, og torsdag kveld fikk de vite at de er satt opp med åtte salmer, som skal synges unisont. De skal de framføre i Vår Frue kirke i Trondheim lørdag 29. november.

– Vi har vært veldig spent på om vi fikk være med, og synes det er kjempestas å bli plukka ut. Jeg synes dette sakte-tv-prosjektet er en utrolig god måte å gjøre den nye salmeboka tilgjengelig på, for folk i alle aldre, over hele landet. Både for dem som er skeptiske til det nye, og for dem som ikke går jevnlig i kirka og hører så mange av de nye salmene, sier Lisbeth Lislevatn, som er tilbake som dirigent for damekoret etteretter åtte år med andre oppdrag.

Passet veldig bra

– Å få dette oppdraget nå passet veldig bra. Det er kjekt å kunne fornye seg litt og prøve seg på litt nye sjangre. Ofte blir det til at man stagnerer litt, gjør de samme tingene år etter år. Nå får vi oss en tur bort, får møte andre kor, og synge et annerledes repertoar i en helt annen setting.

– Hvor mange av salmene dere skal synge kjenner dere til?

– Ikke mange. Nå må vi ut og skaffe oss den nye salmeboka, sier Lislevatn.

Korenes viktigste oppgave i Vår Frues kirke er å være forsangere for de på kirkebenkene. I tillegg skal mange menigheter rundt om i landet arrangere samlinger der man ser på sendinga på storskjerm.

Ifølge prosjektleder i NRK, Petter Ingholm Gustavsen, er mellom fem og 10 kor fra Nordvestlandet tatt ut.

Hele 15 salmer

Hareid Kammerkor teller litt på knappene.

– Vi trodde vi skulle synge fem salmer, men nå ser det ut til at vi skal synge 15, i tre bolker fordelt på fredag, lørdag og søndag. Foreløpig er det litt usikkert hvor mange som kan ta seg fri fra jobb fredag for å være med, men dette skal vi ha et møte på i løpet av helga, sier dirigent Stig Lennert Håheim.