Det sier Kringkastingsorkester-sjef Rolf Lennart Stensø før lørdagens premiere på NRKs nye storsatsing «Da KORK kom til bygda».

Fem norske bygder fra nord til sør får besøk. Inn ruller det 54 musikere store orkesteret, og møter tre lokale talenter som i løpet av en ukes innsats – og hjelp av en mentor – løftes frem og opp på scenen i en storkonsert. Resultatet preger fem kommende lørdagskvelder, siden forberedelser og konsert sendes i hver sin omgang.– Vi ville løfte frem talenter uten arena, sier Stensø til NTB.

Se smakebit fra Flø-rapperen Christoffer Masters' innsats i videovinduet over!

Talent-overrasket

KORK-sjefen er vant til å jobbe med storkanoner innen musikkbransjen. NRK-karrieren startet med å planlegge Dimmu Borgir i samspill med orkesteret, og om en drøy uke venter Bjørn Eidsvåg i Oslo Spektrum.

Men Stensø fikk seg en overraskelse etter hvert som turen gikk til Ulstein, Ørsta, Modum, Dalane, Bardu og Kvam og NRK-laget fant sine lokale artister.

– For meg var den største overraskelsen de store talentene vi møtte! Jeg vet det er mye spennende rundt i Norge, men jeg har alltid trodd at de mest spesielle ville komme seg frem.

Ingrids eventyr

Først ut av de fem programlederne er Ingrid Gjessing Lindhave, som rykket inn i Ulstein og Ørsta med et helt symfoniorkester og et TV-team på slep.

– For et eventyr det var. Jeg hadde store forventninger, men alt overgikk mine tanker på forhånd. Jeg ble møtt av blide ordførere, enormt engasjement fra lokalsamfunnet og et fellesskap, en natur, og en vennlighet og ujålethet som var helt fantastisk, sier Gjessing Lindhave til NTB.

Talenter i nordvest

– Hva vil du huske mest?

– Følelsen av å se tre fantastiske talenter opptre med stjerner i øynene foran hele bygda si, familien sin, postbudet og alle de kjenner, og leve ut sin store drøm til trampeklapp.

Talent: KORK-dirigent for en TV-kveld: Åtte år gamle Eirik Stave utfolder sine musikalske talenter i første program av «Da KORK kom til bygda» på NRK.

Talentene som Ingrid Gjessing Lindhave viser frem til TV-seerne lørdag kveld er den kommende operastjernen Bror Magnus Tødenes (20), rapperen Christoffer Masters (20), og åtte år gamle Eirik Stave – som gav KORK-dirigent Christian Eggen avløsning da han overtok dirigentstaven.

Senere blir det enda mer bredde, når programledere som Linn Skåber, Leo Ajkic, Anne Rimmen, og Hans Olav Brenner overtar programlederrollen i tur og orden:

Modum byr både på irsk band og en 88 år gammel tubaist, Dalane i Egersund på en klassisk pianist som ellers underholder en dag i uken på hjembygdas aldershjem, Bardu på to svært forskjellige pianister og et rockeband der både ordføreren og distriktslegen er med, mens Kvam i Nordheimsund har seriens eneste fiolinist og ditto kveder.

Mer synlige

– Det var en fest, fastslår orkesterleder Stensø om det å reise rundt med sitt orkester, vanligvis stasjonert i det hvite hus på Marienlyst.

Der har ikke Kringkastingsorkesterets alltid vært like synlig internt. KORKs skjebne er å balansere på en knivsegg; senest i dag signaliserte FrPs kulturpolitiske talsmann overfor Dagbladet at KORK kan ryke når NRK-meldingen legges frem for Stortinget til neste år.

– Vi har stått på mye med å synes ikke bare ute, men også internt. Og plutselig kommer både «Da KORK kom til bygda» og Melodi Grand Prix-deltagelse, sier Stensø og fastslår om den premiereklare, påkostede serien:

– Vi lager et godt realityprogram om musikk og hva musikk betyr for folk, uten at noen konkurrerer.