Det hele skjer på Det Norske Teatret, der også den offisielle åpningen av året skjedde i januar. Søndag avrundes året med nye og gamle Prøysen-tolkninger av en rekke artister. På scenen står blant andre Heidi Gjermundsen Broch, Karin Krog, Frida Ånnevik, Maj Britt Andersen, Lars Lillo-Stenberg, Åse Kleveland og Ingrid Olava.

Linn Skåber og Hans Olav Brenner er vertskap for forestillingen, som sendes direkte på NRK 1.

Nytt hus

– Det har vært et fantastisk Prøysen-år med en storstilt feiring og arrangementer på små og store scener over hele landet, sier Sylvia Brustad, som har ledet jubileumskomiteen.

Hun trekker fram feriringen av Prøysens 100-årsdag i Ringsaker 23. juli som et høydepunkt. Dagen ble feiret i strålende sommervær. Det var kulturarrangementer gjennom dagen og et nytt Prøysenhus ble åpnet.

– At Arthur Buchardt fikk satt opp et nytt Prøysenhus var en stor gave som alle var veldig takknemlige for, sier Brustad til NTB.

Hun karakteriserer markeringen av Prøysen-året som en stor dugnad, der svært mange har bidratt.

– Det har vært en feiring som Prøysen virkelig fortjener. Jeg tror ikke det er noen annen forfatter som sitter i så manges hjerter og hjerner i den norske befolkning, som Alf Prøysen, sier Brustad.

Komplett samling

I anledning jubileumsåret er det også utgitt en komplett samling av Prøysens viser og dikt. Det er Alf Prøysens datter Elin, som sammen med Per Husby har gravd i gamle skuffer, skap, bibliotekmapper og notearkiver på jakt etter Prøysen-viser.

– Jeg føler at vi har støvsugd de kildene som det er mulig å finne, sier Elin Prøysen til NRK.

I alt inneholder det fire bind store verket over 700 viser og dikt. Mange av tekstene og melodiene har aldri vært utgitt i bokform tidligere.

– En kan kronologisk følge utviklingen i forfatterskapet, og verkene er satt inn i en sammenheng. Visene som er skrevet til teaterstykker er for eksempel samlet, og det står forklarende om hvem som synger hva, hvor visa er plassert i stykket og lignende informasjon, sier Elin Prøysen til NRK. (©NTB)