Da Ålesund i 1948 utlyste en komponistkonkurranse om å skrive en kantate til byens 100-årsjubileum, fikk unge Bræin andreplass, mens Ålesunds egen organist, Edvard Solem, fikk førsteplassen.

Seinere har «Bræins «Ut mot havet» nærmest fått status som nasjonalhymne.

– Andreplassen var nok en av grunnene til at Bræin ikke jobbet videre med å få framført kantaten i sin helhet, sier Lars-Thomas Holm.

Han er påtroppende dirigent for Ålesund Symfoniorkester - primus motor for uroppføringen - og dirigent for nasjonalkonserten i Parken kulturhus, der Ålesund kirkekor, Ålesund Kammerkor og Ålesund Operakor også skal delta.

Fant ikke partituret

Da Ålesund by fylte 125 år i 1972, ble det lett frenetisk etter partituret til Bræins ålesundskantate. Uten hell.

– Bræin skal seinere ha sagt at partituret juryen hadde fått ikke eksisterte, og man antok at han hadde makulert kantaten, forteller Holm.

Seinere viste det seg at Bræin hadde oversendt partituret til Musikksamlingen, nå Nasjonalbiblioteket.

To satser manglet

To av de 11 satsene i originalpartituret manglet.

Deriblant sats nummer seks, «Ut mot havet». Holm, som i tillegg til å være dirigent også er doktorgradsstipendiat i Musikkarvprosjektet ved Norges Musikkhøgskole, oppdaget at Bræin først skrev en versjon for tenorsolist og orkester.

Så, bare en måned etter andreplassen, lagde han en versjon for orkester.

– Dette er kanskje grunnen til misforståelsen om at «Ut mot havet» stammer fra 1964, da Bræin ferdigstilte materialet for NRK, tror Holm.

Hele sats 10 manglet. Nå er den rekonstruert ut fra de bevarte skissene etter komponisten.

Lokal dikter

Teksten er skrevet av dikteren Henrik Straumsheim, som etter oppveksten i Sykkylven ble en profilert lærer og kulturkapasitet i Ørsta.

– Teksten har flere dimensjoner. Den handler om hvordan byen vokste fram, om bybrannen, og om enkeltmenneskets liv og skjebne her på kysten.

– I satsen «Ut mot havet» følger vi fiskeren som reiser ut, og vinker til kjæresten sin som står tilbake på kaia. Så kommer «Stormen», og deretter en sats som handler om jenta som lengter etter kjæresten sin, forteller Holm.

Folkelig

Det 40 minutter lange verket er i følge dirigenten særs melodiøst, med tradisjonell forankring og et preg av folkelighet over seg.

– Det er stor forskjell på dette verket og det mer krevende gjennombruddsverket han skrev bare noen måneder etter, uroppført av Oslofilharmonien. I kantaten virker det som Bræin skrev pedagogisk og lett tilgjengelig med tanke på et mindre orkester. Uten at kvaliteten er dårligere av den grunn, sier Holm.

Roser symfoniorkesteret

Dirigenten roser Ålesund Symfoniorkester for engasjementet med å få uroppført Bræins bykantate.

– Prosjektet er et særdeles viktig bidrag når det gjelder å ivareta en glemt juvel i år nasjonale musikkarv og den øvrige norske kulturarven. «Ut mot havet» har en særstilling som en av Norges mest kjente hymner, og en urframføring av bykantatens helhet vil være av viktig nasjonal og regional interesse, tror Lars-Thomas Holm.

<strong>Dirigent:</strong> Uroppføringen av «Ut mot havet»-kantaten i Ålesund er et særdeles viktig bidrag med å ivareta en glemt juvel i vår nasjonale musikkarv, mener dirigent og doktorgradsstipendiat Lars-Thomas Holm.
<strong>Barnebarnet:</strong> Sopranen Ditte Marie Bræin skal være solist under 17. mai-konserten i Ålesund.
<strong>Dikteren:</strong> Teksten til kantaten er skrevet av dikteren Henrik Straumsheim fra Sykkylven.