«Motstandsarbeid i Ålesund 1940-1945» er foreløpig tittel på den trykkeklare boka som er ment utgitt 8. mai, 70 år etter frigjøringa av Norge.

Sist uke fikk prosjektgruppa avslag på søknaden om støtte fra Stiftelsen Kjell Holm. Søknaden var på 125.000 kroner.

Det er Aalesunds Museum som står bak bokutgivelsen, etter å ha overtatt Jon Strømsheims manuskript fra Ålesund kommune. Kommunen ga i sin tid Strømsheim skriveoppdraget, men så stoppet det der.

Det er 75 år siden andre verdenskrig brøt ut. Har du en fortelling fra krigen som ikke er fortalt ennå? Nå gir Sunnmørsposten deg muligheten til å dele historien med andre.

Optimister

– Avslaget fra Stiftelsen Kjell Holm var overraskende, men vi tar det til etterretning, sier Odd Johan Olsen, styreleder i Aalesunds Museum.

– Hva gjør dere nå?

– Vi skal ha et møte over påske og ta en endelig avgjørelse om utgivelse da. Boka er så godt som klar, og vi regner med at vi skal få dette til. Det er stemning for det, sier Olsen.

Museet har også søkt Sparebanken Møre om støtte til boka på 125.000 kroner, men søknaden behandles ikke før i begynnelsen av mai, samtidig som den etter planen skal ut.

– Dersom boka gis ut, skjer det uten at finansieringa er i orden. Vi tillater oss å være optimister, sier Ole M. Ellefsen.

Hans bidrag er blant annet korrekturlesing og språkvask.

Jan Olav Flatmark har ansvar for foto og illustrasjoner. Rundt 50 bilder har fått plass i boka.

Triologi

Fortellingen om motstandsarbeidet i Ålesund var ment som bind nummer tre i en triologi om krigshistorien.

Den første av de tre bøkene kom i 1988: «Ålesund i hverdag og krig: Små og store hendelser fra de underlige åra 1940 - 1945» av Jan Olav Flatmark og Harald Grytten.

Året etter kom bind nummer to: «Den tause motstand: Dagligliv i Ålesund under krig og okkupasjon 1940-1945» av Odd Vollan.

– Jeg vil ikke spekulere i hvorfor manuset ble liggende, jeg er bare glad hvis boka nå gis ut, sier Helge Strømsheim, sønn av forfatteren.

– For oss i familien har denne boka vært noe ufullendt som det blir godt å avslutte. Kanskje er dette også riktig tidspunkt, når vi nå markerer at det har gått 70 og 75 år siden krigen i Norge startet og sluttet, sier han.

Minnes

Jon Strømsheim hadde ingen framtredende rolle i motstandsarbeidet, forteller sønnen, men han var med.

En lang liste over de falne avslutter boka. Dette skriver Strømsheim i forordet fra 1988: «Så har vi alle en gjeld å betale, og den skylder vi alle dem som i handling viste vilje og innsats for å fri oss fra terrorveldet slik at vi igjen kunne få leve i et fritt og folkestyrt land. (...) Det minste vi kan gjøre for å minnes og ære dem, er å gjenskape i erindringen noen av de begivenheter som utspant seg i disse vonde og tunge årene».