Skulle nesten tro Momentium hadde hastverk med å leve i nuet: De trengte ikke mer enn halvannen måned for å gjøre godslageret om til et hypermoderne og røft kulturhus.

– Vi har fått høre masse á lá at «ditta bli aldri færdi». Typisk for «byinga», fleiper makker Lars Berg Giskeødegård, sånn passe steinvågstett i nesen.

– Men vi klarte det. Tenk på det! Er det ikke kjekt? Vi er fryktelig stolte av slik det har blitt, sier de glade gründergutter.

Terminalen byscene åpnet

Åpningskvelden starta med spesielt inviterte. Bransjemennesker, byggfolk, sponsorer, venner og vi vet ikke hva.

– Før hoppa folk over Ålesund. Nå ser alle hitover og lurer på hvordan vi har fått til veksten vår. Den er et resultat av at vi har jobba i lag i mange år og bygd opp et miljø som er helt spesielt, sier Lars.

Han tenker på trepartssamarbeidet mellom Momentium, næringslivet og det stadig voksende publikumet. Hittil i år har festivalfikserne forhåndssolgt dobbelt så mye som i fjor. Terminalen byscene skal bidra ytterligere.

Vil skape helhet

– Vi håper at vi kan gå inn i en ny æra. Skape en helhet. Ikke bare sommerfestivaler, men aktivitet gjennom hele året.Terje Erstad er bookingansvarlig og viser oss rundt. Det er lagt ned alvorlig med penger i å gjøre «bunkersen» til et skikkelig spillested. Hundretusenvis bare på spesialmaterialer i tak og vegger. Siste skrik i lyd og lys. Alt bør ligge til rette.

– Har Ålesund fått stedet musikkmiljøet har savna og gnåla om i alle år?

– Jeg håper det. Interessen er i alle fall stor rundt Terminalen. Lokalet er veldig allsidig. Her kan vi rigge om både til mer intime settinger, konferanser, debatter og lignende. Mye mer enn bare musikk, reklamerer Erstad.

Huset skal rives. Om fire eller førti år? Den som lever får se. Og heller korte ventetida med noen konserter imens.