Ålesund Symfoniorkester sin nasjonale festkonsert startet tradisjonen tro med Rikard Nordraaks «Ja, vi elsker», ispedd Kjell Flems «Festfanfare». Videre fikk vi høre Ludvig Irgens-Jensen sin «Canto d'omaggio» samt « Lyrisk suite» og «Sanger» av Edvard Grieg. Et interessant program til tross: Orkesteret virket jevnt over å være ukonsentrert og famlende, noe som førte til en ganske inspirasjonsløs og lite givende første avdeling.

Urfremføring

Edvard Fliflet Bræin (1924–1976) kom på 2. plass i komponistkonkurransen utlyst i forbindelse med Ålesunds byjubileum i 1948. Hans kantate som helhetlig verk bestående av 11 satser komponert for orkester, kor, solister og resitatør forsvant dermed inn i en skyggetilværelse. Satsen «Ut mot havet» forble, og er gått ned i historien som en av Norges mest kjente og kjære nasjonalhymner.

At hele kantaten nå ble urfremført i Ålesund, til like med komponistens barnebarn som solist, kan betraktes som en virkelig begivenhet. Stor honnør til orkester, dirigent/musikkforsker Lars-Thomas Holm og evt. andre impliserte for initiativet med å restaurere dette høyst verdifulle tonale kulturminnet.

Nasjonalverk

Bræins kantate er kort og godt meget velklingende. Komponisten har tydelig latt seg inspirere av nasjonalromantikken. Det er et dynamisk driv over denne vakre musikken, som følger en tekst skrevet av dikteren Henrik Straumsheim (1893–1975). Her beskrives byen Ålesund.

Bræins toner følger innholdet i teksten til fingerspissene. Majestetisk, verdig, melankolsk, lekende, livlig, dramatisk, mystisk og lengtende presenteres folk og natur i byen ved havgapet.

Fullendt

Tydeligvis hadde orkesteret konsentrert all sin kraft om dette kveldens hovednummer. Kantaten ble jevnt over fremført med stor dyktighet. Ditte Marie Bræin har en varm og fin klang i sin stemme og tolket bestefarens verk med førstehånds innsikt. Likeså utførte barytonsolisten, koret, dirigenten og resitatøren sine oppgaver på en solid måte.

Fremføringen av dette ålesundsk-patriotiske verket gikk rett hjem hos det trampeklappende publikum, som fylte Parken kulturhus til randen. En fullkommen hyllest til byen Ålesund.

Fra Nasjonal Festkonsert i Parken kulturhus. Sopran Ditte Marie Bræin. Foto: Alexander Worren