Peder Nøstvold Jensen var tilbake i Ålesund i månedskiftet november/desember i 2012. Det var første gangen han besøkte hjembyen etter 22. juli.

Etter det Sunnmørsposten kjenner til var han også tilbake i hjembyen denne uka.

I Simen Sætres portrettbok bemerker Nøstvold Jensen hvordan ålesunderne synes å ha vernet om han. Han er positivt overrasket og takknemlig for det. «Det har vært forbausende få negative kommentarer», forteller han.

«Ålesundernes reaksjoner tolket han som et politisk kompliment», skriver Sætre i boka.

– Fjordman tror ikke det er mange i Ålesund som tenker dårlig om han, sier Sætre til Sunnmørsposten.

Ubehagelig

Selv møtte Sætre stengte dører da han kom til Ålesund for å finne informasjon om Fjordman.

– Jeg opplevde det som genuint ubehagelig å være i Ålesund, og være den ingen ville snakke med. Jeg respekterte Fjordmans ettertrykkelige ønske om ikke å involvere familien. Av de 30-40 jeg kontaktet ellers, var det få som sa noe. Ålesunderne ville ikke involveres, ville ikke sladre. Kall det berøringsangst. Jeg oppfattet temaet Fjordman som en verkebyll ingen vil røre.

– Jeg er selv fra en liten plass ved Lillehammer og forstår mekanismene i en liten by. Men likevel, jeg er overrasket over tausheten, sier Sætre.

Fjordman er viktig

– Hva burde vært diskutert?

– Har Fjordman gjort noe galt, har han rett? Slike spørsmål. Hvorfor ikke et folkemøte der antiislamistiske holdninger kan diskuteres åpent? Uansett hva folk mener om Fjordman, så har han tilknytning til Ålesund. Har ordføreren noe å si? Er dette tema på skolene?, spør Sætre, og legger til:

– Fjordman var en viktig person i en internasjonal bevegelse lenge før jeg begynte å skrive om han. Breivik gjorde han viktig i Norge. Dersom ingen diskuterer deres tanker og holdninger åpent, vil det være vanskelig å oppdage den neste Fjordman som kan tenkes å dukke opp.

– Folk husker Peder Nøstvold Jensen som vanlig og anonym. Fjordman kunne vært hvem som helst, fra hvor som helst. Det er det som er debatten. Og den bør tas i mange byer, også i Ålesund. Jeg tror det vil være sunt for byen å lufte disse tankene. Ålesund formet ikke Fjordman. Men han er derfra, påpeker Sætre.

Avvisende

Ordfører Bjørn Tømmerdal svarer «ingen kommentar» idet han hører at det er Sunnmørsposten som ringer.

– Vil du ikke høre spørsmålet først?

– Nei. Hvorfor skal jeg si noe?

– Fordi Ålesund blir beskrevet som et lukket samfunn der ingen vil snakke om Fjordman og de ideene han fronter?

– Jeg har uttalt meg til Sunnmørsposten en gang før, og det angrer jeg på. Jeg har ingenting å si i dag, sier Tømmerdal.

Uttalelsen han viser til er fra 5. august 2011, den dagen det ble kjent hvem Fjordman er.

Tømmerdal uttrykte da at det er dypt tragisk at Fjordman er fra Ålesund, og at det er skadelig for merkenavnet Ålesund. I tillegg advarte han mot heksejakt.