Den tidligere forstanderen i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo frykter den opphetede debatten om Israel og Palestina får konsekvenser for jødene, også de utenfor Israels grenser.Hun holdt et foredrag etter den tradisjonelle felleskirkelige gudstjenesten i Borgund kirke.På spørsmål om hva den økende antisemmitismen i Europa kan føre til svarte hun: – Jeg er livredd.Sender mener antisemittisme i Europa bekjempes med kunnskap og empati for «den andre».

– Vi må ha empati og respekt for begges virkelighet, sier hun.

– Om vi kan historien så kan vi trekke oss litt tilbake og ikke dømme så raskt. Vi må bruke flere kilder, og to øyne, sier hun.

Polarisert

Sender la vekt på at det er to virkelighetsforståelser. Det er gjennom å forstå hvor den andre kommer fra og hvorfor de tenker som de gjør at en kan skape en konstruktiv debatt.

– Min personlige mening er at det har vært en enøydhet om denne konflikten i Norge i altfor lang tid. Det har med statskanalens dekning å gjøre, men også det at Israel ikke klarte å oppfylle alle drømmer og gjøre alt vi tror er riktig og bra, sa hun til Sunnmørsposten før foredraget.

– Vi har et sterkt personlig forhold til konflikten, sier hun.

Samfunnsdebattant Øyvind Strømmen publiserte nylig en kronikk der han sa at han ikke hadde energi til å debattere konflikten fordi frontene var steile. Han mener det er for polarisert.

– Jeg må selv ta meg sammen for å kunne gå inn i debatten. Det er fryktelige dilemmaer på begge sider, sier Sender.

Israelsvenner

På spørsmål fra salen om hun noen ganger kunne vært støtten fra israelsvennene foruten svarte hun at hun nå gikk inn i et minefelt.

– Det er også polarisering i den kristne verden, med bakgrunn i tro på profetier og endetiden. Der har jødene en spesiell rolle som vi ikke synes så mye om. Det er ikke så fint å være en brikke i andres spill, sier Sender.

I foredraget fortalte hun om tre typer sionister: den russiske, den europeiske, og den religiøse. I spørsmålsrunden snakket hun om en fjerde: kristensionistene.

– Det hender jeg tenker på om det er kjærligheten til egne drømmer eller det jødiske folk som er viktigst for dem, sa hun.

Tro på fred

I foredraget og spørsmålene etterpå ga vinneren av Fritt Ords Pris for 2014 sin sterke støtte til tostatsløsningen, men også til at Israel må kunne forsvare seg mot raketter.

– Det går ikke an å tenke rasjonelt når du får raketter i hodet. Det er Israels plikt å forsvare seg, sa hun før foredraget.

Sender understreker at hun bare uttaler seg på egne vegne, og ikke som representant for den jødiske minoriteten i Norge.

– Jeg tror ikke vi tenker over at begge trenger venner. Når vi demoniserer den andre vinner frykten, sier hun.

Hun mener at ideologien Hamas står for må bekjempes, men at palestinerne må få se at det er en veg ut av konflikten.

– Israel må ta troverdige politiske steg slik at palestinerne ser en veg ut, der de avslutter okkupasjonen og hever blokaden. Men vi kan ikke tro at det er mulig i en fredsavtale de neste 24 timene, sier hun.

Anne Sender er tidligere forstander i det Mosaiske Trossamfunn og vinner av Fritt Ords Pris 2014 for sitt arbeid mot antisemittisme og som brubygger mellom ulike trosretninger. Foto: Eirik Røsvik