Eldre, eksentriske menn er filmskaper Bent Hamer mest kjent for å portrettere på film, som i "Eggs" (1995) og "O Horten" (2007).

Denne gangen er en eldre mann kun i en birolle. Stein Winge spiller en tilårskommen forsker som har viet sitt liv på å finne det norske kiloets nøyaktige vekt. Hans datter Marie (Torp), som har valgt samme yrke, er hovedperson. Hun er svært pliktoppfyllende i forsker-jobben hos Justervesenet. Samtidig er hun ensom og bor i en sterilt innredet leilighet i Oslo. Om kveldene drikker  hun sin rødvin mutters alene. Men når hennes liv kommer i ubalanse begynner også spennende ting å skje i hennes liv.

Regien til Hamer er i likhet med tittelen presis og såpass estetisk at det gir assosiasjoner til selveste Stanley Kubricks filmunivers. Den utstrakte bruken av symboler er spennende å merke seg, som eksempelvis Ane Dahl Torp skjøre elbil som fremstår som et bilde på henne selv.

Manus er også av Hamer. "1001 gram" er en interessant og original historie om at det utflytende i livet ikke ikke kan måles og veies. Så får man heller tilgi et par forutsigbare element i sluttscenene.