Vellaget, men ikke helt troverdig

3

«Natt til 17.»

No. drama

Eirik Svensson

  • Samakab Omar
  • Thea Sofie Loch Næss
  • Mohammed Alghoul
  • Torkel Dommersnes
  • Nora Tyldum Lunør
  • Cathrine Monton
  • Burhan Ahmed

1 t 23 min

«Natt til 17.» skal ifølge omtalen være en ungdomsfilm fri for klisjeer og en svært ærlig gjengivelse av virkeligheten til en 15-åring. Jeg synes bare filmen lykkes delvis med det. 

Handlingen er satt til vår store  festdag med ingredisenser som fest, overstadig beruselse, rølp, slåsskamper og klining som glir over i den stivt pyntede og kontrastfylte nasjonaldagen. Oppi dette utspinnes også et trekantdrama. Timingen er fin, ettersom vi har 200 års-jubileum for grunnlovsdagen om noen uker. 

«Natt til 17.» virker inspirert av franske nybølge-film og har filmatisk slektskap til det kritikerroste Oslo-dramaet «Reprise» (2006). Men handlingen føles søkt i ivrigheten på å skru sammen en film om integrering og nasjonaldagen som setting.  

Jeg har problemer med troverdigheten til noen av karakterene og relasjonene mellom den. At en pen og dannet jente  (Thea Sofie Loch Næss)  fra Oslos vestkant er kjæreste med en somalisk gutt (Samakab Omar) - og også får morens velsignelse for forholdet - virker ganske urealistisk. Og den aggressive norske bølla minner om en stereotyp som hører hjemme i amerikansk High School-film. Motivene hans burde i alle fall vært bedre forklart. Hele filmens logikk er avhengig av disse relasjonene.

Når det er sagt, er de tekniske kvalitetene fremragende. Både regi, klipping og musikk er sofistikert og gir den rette urbane Oslo-stemningen. Skuespillerne leverer også gode prestasjoner. Men regissør Eirik Svensson virker bedre på å hamre inn dramaturgiske poeng enn å gjengi autentiske forhold.

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
comments powered by Disqus
Leses nå
 
Siste nyheter

Selfanger til filmvisning

Tysdag skal «Ishavsblod», selfangstdokumentaren som har Norgespremiere denne helga, visast på kinoen i Ulsteinvik.

"Ishavsblod" - de siste selfangerne

De siste selfangerne?

5.-generasjons selfangeren Espen Brandal fra Sunnmøre, skipper Bjørne og skårungen Håkon har hovedrollene i actiondokumentaren som har premiere på norske kinoer denne helga.

Film-nominert

Til festival med film om krig

Den unge filmskaparen Simon Gjerde Tonev frå Hareid er nominert til Amandus Internasjonale Studentfilmfestival for filmen «The Letter».