Ut av farkosten skred festivalkunstner Solveig Fagermo kledd i bunad uten broderi, og leverte en sterk performance som utfordrer våre tanker og følelser knyttet til et av våre nasjonalsymbol - bunaden.

– Tankevekkende særlig i våre dager når nasjonalismen er i frammarsj, var Liv Ingebrigtsens spontane kommentar. Da hadde festivalkunstneren avsluttet sin kunstneriske ytring i Arbeiderens foajé, og vel hundre publikummere blitt sunget videre opp i salen av Mannskoret Harmonien.

Se bildeserie fra åpninga av Høstscena

Der ble Høstscena offisielt åpnet med en sunnmørsvarieté: Kortreist kvalitetskultur ble presentert av blant andre Harald Grytten, Astrid Overaa og Ina Breivik, kveldens programleder Wilhelm Støylen og to andre skuespillere fra Barneteateret Vårt pluss flere lokale kulturpersonligheter som vartet opp med alvor, humor og nystekte sveler.

Les flere kulturnyheter på smp.no

– Festivalens målsetting er å presentere kunst- og kulturopplevelser av høy kvalitet. Med hovedvekt på scenekunst i hele sin bredde. Festivalen ønsker å være en viktig aktør for å styrke scenekunstens aktualitet, og gjenspeile utviklingen som skjer på dette kunstfeltet lokalt, nasjonalt og internasjonalt. I år er det ytringsfrihet som går som en tematisk tråd gjennom hele programmet, sa styreleder i Ålesund teaterfestival, Linda Strand Kjerstad blant annet i sin åpningstale. Høstscene varer til søndag med en lange rekke med meningssterke og tankevekkende forestillinger på programmet.

Les mer i papirutgaven, torsdag.