Lørdag 30. august avdukes skulpturen av krigshelten Joachim Rønneberg på Rådhusplassen i Ålesund på selveste 95-årsdagen hans. Finn ut hvem som er på gjestelista og hva som står på programmet.

Celebre gjester

Prinsesse Astrid Fru Ferner har fått æren av å avduke granittstatuen av motstandsmannen, men flere celebre personer vil ta turen til Ålesund denne lørdagen, opplyser formann i statuekomiteen, Ingebrigt Holst-Dyrnes.

Blant de nesten 90 inviterte kommer blant annet Fiskeriminister Elisabeth Aspaker, Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, sjef for Heimevernsdistrikt 11, Per Olav Vaagland, Fylkesmann Lodve Solholm, Fylkesordfører Jon Aasen, Ordfører Bjørn Tømmerdal og administrerende direktør i Sparebanken Møre, Olav Arne Fiskerstrand.

Utenlandsbesøk

Som om ikke dette var nok kommer også forsvars-attacher fra den britiske, franske og amerikanske ambassade.

Joachim flyktet til Storbritannia under krigen, der han ble del av Kompani Linge. Han reiser titt og ofte tilbake til London, og da holder han hus i Special Forces Club. To representanter fra klubben kommer til Ålesund for å feire Rønnebergs fødselsdag og for å markere hans innsats under krigen.

I tillegg kommer flere representanter av Forsvarets Spesialkommando fra Renaleiren i Hedmark, som ledes av Kontreadmiral Nils Johan Holte.

Kompani Linge

Motstandshelten Joachim Holmboe Rønneberg var med i det anerkjente Kompani Linge, også kjent som Independent Norwegian Company No. 1. Spesialkommandoen er en fortsettelse på dette kompaniet. Rønneberg var leder for kompaniets tungtvannsaksjon på Vemork i Rjukan i 1943, som fratok tyskerne grunnlaget for å lage atombombe. Etterpå var Rønneberg sentral i lignende aksjoner særlig i Romsdalen og Rauma, og i Fieldfare-aksjonen i Tafjordfjella.

Flere gjester

Stabssjefen i forsvarets spesialkommando på Rena, ålesunderen Magne Rødahl, tar turen til hjembyen denne lørdagen. Han slår følge med den nyansatte sjefen for Forsvarets Spesialkommando, Oberst Frode Kristoffersen.

Linge-klubben

Rønnebergs nærmeste familie vil selvsagt være til stede, og det vil også gjenlevende fra Linge-klubben. Det er dessverre ytterst få av disse, blant dem August Rathke og den sunnmørske krigsforfatteren Ragnar Ulstein. Rønneberg er den siste gjenlevende av de som var med på selve tungtvannsaksjonen, men ektefeller og etterkommere av soldatene vil være til stede.

Fellesskap

Rønneberg vil gjerne presisere at statuen ikke bare skal markere hans innsats, men innsatsen til alle som var med på å redde Norge fra tyskerne under andre verdenskrig. Derfor vil statuen ha en inskripsjon på sokkelen med navnene på de som deltok på Tungtvannsaksjonen på Rjukan og Fieldfare i Tafjordfjella, og informasjon om hva statuen representerer.

Program

Kunstneren Håkon Anton Fagerås fra Bø i Telemark har laget skulpturen, og vil også være til stede under avdukingen, som begynner kl. 13.00. Volsdalen barnekor og Ungdomsmusikken i Ålesund vil stå for underholdning, flere taler vil bli holdt og kultursjef i Ålesund, Lars Johan Huse vil være konferansier.

Holst-Dyrnes oppfordrer alle ålesundere til å flagge denne lørdagen. På Rådhusplassen vil de norske, britiske, franske og amerikanske flaggene være heist.

Etter avdukingen vil Rønneberg og hans gjester spise lunsj på Fjellstua.

Foto: Roger Engvik