– Det jeg skal gjøre nå, er noe vi burde gjort for mange år siden. Det er en ganske spesiell gjeng som får årets kulturpris, innledet Kristin Knudsen da hun overrakte Sunnmørspostens kulturpris til The Brazz Brothers. Gruppa består av Kenneth Ekornes på trommer, Stein Erik Tafjord på tuba, Helge Førde på trombone, Runar Tafjord på valthorn, Jan Magne Førde på trompet og flygelhorn og Kåre Nymark også på trompet og flygelhorn.

I løpet av 35 år har bandet holdt over 3500 konserter i 36 forskjellige land, og bak seg har de intet mindre enn 20 plateutgivelser. Dessverre ser det ikke så lyst ut for bandet på nyåret. Nylig fikk de nemlig beskjed om at Kulturrådet har besluttet å kutte all støtte til bandet, og karene fra Langevåg går en uviss framtid i møte.

– Vi må vurdere om vi overhodet har mulighet til å fortsette. Vi har holdt fullt trøkk og skal holde sju konserter i januar. Vi skjønner ingenting. Dette er skuffende av Kulturrådet, uttalte Jan Magne Førde til Sunnmørsposten 12. desember, dagen etter at sjokkbeskjeden kom.

– Økonomi er vanskelig i denne bransjen. Vi er avhengig av støtte, ellers blir vi rett og slett for dyre for publikum. Vi har planlagt mange prosjekter i 2016 og er helt avhengig av tilskudd, sier Runar Tafjord som sammen med Nymark jr. mottok kulturprisen på vegne av hele bandet lillejulaften. Nettopp på denne bakgrunn, var tildelingen av kulturprisen ekstra kjærkommen.

Skal kjempe

– Å motta denne anerkjennelsen, og få en bekreftelse på at folk verdsetter det vi gjør gir en stor inspirasjon til å fortsette framover. Vi skal vise at man ikke blir kvitt oss så lett, sier Runar Tafjord.

De peker på at det er ikke alle verdier som kan måles i kroner og øre. Kunst og kreativitet kan ikke alltid måles og tallfestes, men er likevel av stor verdi for samfunnet.

– Denne kulturprisen er med på å synliggjøre vår verdi, så tusen takk, sier Nymark som sammen med Tafjord lover at dette ikke er slutten på det folkekjære brazzbandet.

– Vi er jo helt avhengig av støtte, og vi er nødt til å se på hvordan vi skal få til dette, for foreløpig har vi ingen løsning. Men vi mangler i alle fall ikke drivkraft. Nå må vi gå en runde med politikerne og få dem til å forstå hva vi utgjør, sier prismottakerne.

– Hvis ikke er det jo mye tomflasker rundt omkring, legger de spøkefullt til.

Alvorlig leik

At bandet utgjør noe unikt er det i hvert fall ingen tvil om, og det er en visjon som står sentralt blant brazzbrødrene:

– Vi ønsker å inspirere hverandre til å overgå oss selv. Vi vil skape noe nytt, og musikken vår blir fargelagt av alle reisene vi har vært på, enten det er snakk om Afrika eller Ørsta, forteller Nymark og Tafjord med et smil. For dem er nettopp leiken det aller viktigste med musikken.

– Grunnen til at vi spiller, er for å oppnå de få sekundene hvor man er vektløs. Det er en kamp mellom glede og hardt arbeid. Vi søker perfeksjon, og det er når man oppnår det, at leiken begynner. Men leiken er fullt alvor, forteller de og legger til at bandet ikke bare vil inspirere hverandre, men også de rundt.

– Skapergleden er stor, og det handler hele tiden om å finne på noe nytt. Barn og unge er veldig viktige for oss, og vi har lyst til å dele våre erfaringer med dem. Vi har nå leiket oss i 35 år, og vil fortsette å leike, lære og skape framover. Alle er invitert til å bli med på leiken, sier de. Gruppa har uten tvil et sterkt mål om å prestere. – Samme hvem som sitter i salen.

– Det handler om hardt arbeid over lang tid, men vi får så mye tilbake når vi deler musikken. Vi har alltid som mål at neste konsert skal være den beste. Uansett hvor vi er, peiser vi på og gjør så godt som mulig. Det spiller ingen rolle om det er med Langevåg skolekorps eller i Carnegie Hall i New York, sier de bevisste musikerne.

Inspirasjon

I juryens begrunnelse heter det at det finnes knapt en blåser i Norge som ikke har latt seg inspirere av årets kulturprisvinnere.

Brazz Brothers er ikke bare dyktige musikere og artister. De er også attraktive lærere og foredragsholdere, og har utviklet sin egen undervisningsmetode. De har arrangert utallige musikkverksteder som barn og unge har hatt stor glede av. Kåre Nymark er selv et levende bevis på at gruppa har inspirert unge til å satse på musikk.

– Jeg er en del av inspirasjonen de har delt. På grunn av det bandet viste meg, valgte jeg å studere på musikkhøgskole. Nå er det utrolig artig å få være en del av bandet og bidra med mitt, forteller Nymark.

Vemodig og trist

Til tross for pågangsmotet og drivkraften har likevel den økonomiske situasjonen satt sine spor, og bandmedlemmene står i en vanskelig situasjon.– Som vi nå dessverre erfarer er økonomien i bransjen vanskelig. Man står uten noen form for fast støtte. Dette er noe vi, og også andre, har drevet med på heltid i mange år. Det er en smal sjanger, men samtidig favner den bredt. Nå mangler det dessverre viktig forutsigbarhet. Er dette noe det er mulig å leve av egentlig?, funderer Tafjord som med stort vemod innrømmer at han ikke lenger er sikker på om dette er en bransje han kan anbefale til andre.

– Dette er noe som har gitt meg stor glede i mange år. Det er ufattelig mange talent blant barn og unge. Kulturskoler og musikklinjer er en svært viktig ressurs, og lysten er der blant veldig mange. Dessverre er det nå blitt slik at jeg rett og slett ikke vet om jeg tørr å anbefale dette til noe unge og håpefulle. Det er så altfor uforutsigbart. Det er veldig trist at det skal være slik, innrømmer Tafjord.

Framtidsplaner

Selv om bandet ikke er sikre på hva som vil skje på nyåret er det likevel enkelte ting som er klare. 7. januar reiser de på turne i Danmark. Der skal de spille hele seks konserter på seks dager, hvor siste konsert blir 13. januar.

Foto: Pressefoto: Peder Otto Dybvik