Formannskapet har også sagt ja til at det skal stilles en kommunal garanti til Haram bygdebok på inntil 350.000 kroner. Dette er forpliktelser som skal overføres til Haram kommune i 2024. Også i formannskapet var det Molvær (H) som fikk med seg et flertall for å si ja til lånegaranti.

Ikke lovlig

Etter vedtaket i formannskapet har kommunedirektøren funnet ut at kommuner bare kan ta opp lån for å finansiere tilskudd på områder der kommunen har et lovpålagt ansvar. Bygdebøker er som kjent ikke lovpålagt. Et tilskudd til Haram Bygdebok AS kan bokføres som en driftsutgift i kommunens regnskap, og dette må finansieres – enten via fond, kutt i andre virksomheter eller økte inntekter. Korts sagt så er vedtaket i formannskapet ulovlig.

Garanterer for lån

Nå har Monica Molvær tatt en prat med bygdeboknemnda som forteller at de har snakka med banken sin. Der kan de få et lån hvis kommunen garanterer. Dette mener kommunedirektøren er en juridisk gråsone. og anbefaler derfor ikke ei slik løsning.

Men Høyres gruppeleder fikk med seg flertallet i kommunestyret på at det skal stilles en slik lånegaranti på 350.000 kroner slik at bokprosjektet kan fullføres. Så skal Haram kommune overta ansvaret fra 2024.

Om dette er ei løsning som holder vann juridisk, gjenstår å se.