Pressesjef Siw K. Tømmerdal i Flan Booking mener det er helt unikt i dagens digitale samfunn at Vassendgutanes nye plate «Skru opp» foreløpig har solgt hele 13.500 eksemplarer.

– Det er veldig spesielt i dag når det er mest nedlastning og strømming på nett, sier Tømmerdal.

Vassendgutane fra Åmdalen i Ørsta spiller sin egen variant av country som de selv kaller «fest-country». Tømmerdal tror at kombinasjonen av det og bandets unike posisjon i bygdene rundt omkring bidrar til at folk fortsatt ønsker å kjøpe CD-plater.

Får heder

– Det selges også mye på bensinstasjoner, og jeg tror mange fortsatt ønsker å ha CD-plater i bilene sine, sier Tømmerdal.

Fredag spiller Vassendgutane under countryfestivalen på Breim. Her skal festivalsjef Nils R. Sandal overlevere gullplate til bandet. Sandal er tidligere fylkesordfører i Sogn og Fjordane, og har vært ordfører i Gloppen.

Slakt i anmeldelser

«Skru opp» fikk imidlertid terningkast to og kritikk for sine tekster i en anmeldelse i VG. Også Dagbladets anmelder gir terningskast to og kaller studioalbumet flaut og trist.

Bandet som ble startet opp i 1996 har tidligere solgt til dobbel platina med albumet «XO» som kom ut i 2008. Pressesjef Tømmerdal tror at «Skru opp» kan nærme seg det salget, til tross for krasse anmeldelser.

– Et album har ofte en eller to gode hits, men Vassendgutane sitt publikum liker å nyte hver sang. Derfor tror jeg bandet er blant de som selger mest CD-plater, sier Tømmerdal, og legger til at «Skru opp» vil bli en unik samleplate.

Sunnmørsposten fikk en smakebit på plata under ei øvingshelg i Volda tidligere i år. Låtene har titler som «Russerbart og lue», «Milf og pils», «Fingrefant», «Naking» og «Kurwa Kurwa».

Gir ikke opp

Erik Dunseth Salvesen er produktsjef for musikk og film hos Platekompaniet. I en artikkel hos Aftenposten forsikrer han om at platebutikken fortsetter å satse på CD-platen selv om trendene tilsier langt mer nedlastninger og strømming.

– At Vassendgutane har solgt 13.500 er ganske mye i dagens marked. Til sammenligning solgte vi 10.000 eksemplarer av Bjørn Eidsvågs siste plate. Det totale salget må du nesten spørre Sony om, men sammenligningen viser likevel at Vassendgutane selger godt, sier Salvesen til smp.no.

Han erkjenner at det er stor forskjell på CD-markedet nå og tidligere.

– Vi ser at en fortsatt selger en del fysisk i bygder og steder hvor det kjøres mye bil, mens folk i byene er litt mer mot strømming, sier Salvesen.

– Selger fortsatt godt

Ifølge Aftenposten er 86 prosent av musikksalget i dag nedlastning og strømming. I fjor skal salget av CD-plater ha dalt ned til en omsetning på 71 millioner kroner, noe som er det laveste på 20 år.

– Salgssvikten er ikke noe vi merker så mye til i år faktisk, tro det eller ei. Sammen med vinyl har vi hatt økning på musikk i år, og det er første gang på mange år. På CD-markedet alene er det en liten nedgang, men fortsatt veldig bra - stikk i strid med trendene og det folk tror. Da Blu-Ray kom trodde alle at det skulle ta over for DVD, men faktisk selger vi fortsatt dobbelt så mye fysiske DVD-er, forteller Salvesen.

Han mener at Vassendgutane er flinke i dansebandbransjen, blant annet ved å reise mye rundt og promotere seg selv.

– Vi ser at indie-rock og pop strømmes mer, mens danseband, jazz og metal fortsatt har et veldig godt fysisk publikum, sier Salvesen.

Produktsjefen har solgt en del Vassendgutane-plater også i år, men sier at Mark Knopfler og Susanne Sundfør har knivet mest i toppen.