I selskap med blant annet Robert Redford har hun regissert én av seks filmer i den tyske filmskaperstjernen Wim Wenders dokumentarprosjekt «Cathedrals of culture».

Stranda-regissøren fikk definitivt en smak av jetsett-livet da hun lørdag morgen ankom den tyske hovedstaden.

Følg smp.no på Facebook

Ekslusiv forsamling

Fra flyplassen gikk turen direkte til sminkør og stylist, før hun i regi av The Hollywood Reporter skulle treffe verdensstjerner til diskusjon og middag.

– Jeg var invitert til et såkalt roundtable, en eksklusiv invitert forsamling som deler erfaringer og har en diskusjon ledet av en journalist fra The Hollywood Reporter. Ingen andre får være til stede. Det var ganske fantastisk å være med på, forteller en oppspilt Olin.

Rundt bordet på en av Berlins beste restauranter hadde hun selskap av stjerneregissøren Michel Gondry og Stuart Murdoch fra bandet Belle & Sebastian som filmdebuterer i år. David Wenham som spiller i Ringenes Herre var også til stede.

På den røde løperen

Onsdag inntar hun den røde løperen i Berlin for første gang.

– Det blir veldig spennende! Da «Engelen» hadde premiere i Toronto, holdt jeg nesten på å kaste opp og løpe ut av salen. Men slik skal det jo kjennes, som at noe er på spill, at ting betyr noe, er litt farlig og fantastisk.

Hun understreker hvor viktig deltakelse er for norske regissører og filmskapere.

– Å være synlig på Berlinalen og Cannes, som er Europas fremste filmfestivaler, er utrolig viktig. Dette er jo målsettingen for norsk kulturpolitikk, at man når ut på steder som dette og utvider publikummet sitt.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

Om operabygget

Seks regissører, deriblant Hollywood-stjernen Robert Redford og den tyske regissørveteranen Wim Wenders, har laget hver sin film om en spesifikk bygning. De forsøker alle å besvare spørsmålet «Hvis bygninger kunne snakke, hva ville de sagt om oss?».

Olin tar for seg operahuset i Bjørvika.

– I liket med de fleste andre i Oslo er jeg veldig glad i det. Opera snakker jo ikke til alle, men dette huset gjør det. Folk går tur med barna på taket, sitter på marmoren og leser, tar morgenbadet, har tai-chi grupper, går på date og noen gjør sikkert andre ting der også, sier Olin og ler.

– Det er jo ikke så rart, omgivelsene innbyr jo til relasjon, som er det min film handler om. På innsiden og utsiden, over og under taket, om kunsten og livet.

Sterke menneskeskjebner

Olin har inngående kjennskap til området og har tidligere tematisert rusmiljøet derfra.

– Jeg tenker på virkelighetens tragedier som er gjemt i grusen der, nå med denne fantastiske scenen på toppen, og hvordan det henger sammen. Hvordan man kan skape kunst av det som ligger i grunnen der.

Selv om det ble travelt løp med samtidige prøver til hennes regidebut på Nationaltheatret, nølte ikke Olin da forespørselen fra Wim Wenders produksjonsselskap kom.

– Jeg sa umiddelbart ja. Mye med tanke på produsentene og det kollegiet man inngår i. Dette er veldig proffe folk og et slikt samarbeid gir en utrolig mulighet for videreutvikling. I tillegg til Redford og Wenders hadde de også med seg tre profilerte dokumentarskapere, blant annet Michael Glawogger, som har gjort fantastiske filmer som jeg alltid har sett opp til.

Les flere kulturnyheter på smp.no

Bruker 3D-effekter

Bygninger på Sunnmøre ble ikke vurdert denne gangen, men dersom noe slikt skulle tas for seg er hun ikke i tvil.

– Det er jo strengt tatt ikke et byggverk, men det måtte definitivt blitt fjellene. Sunnmørsalpene!Berlinalen viser alle de seks filmene, som etter planen skal vises på kino og TV i Norge til høsten. Dette er også en av de første gangene 3D brukes i dokumentarsammenheng.

– Film er jo et språk og 3D et nytt verktøy. Vanligvis er det som effektmakeri i familiefilmer, men jeg ville undersøke hvordan 3D virker emosjonelt og bruke det som et dokumentarisk redskap for å portrettere mennesker.

Prosjektet har gitt Olin mersmak på 3D og i mars starter hun arbeidet med filmen om Snåsamannen, noe hun håper å kunne bruke teknikken og de nye kontaktene hun nå har fått til.

Margreth Olin har laget film om operabygninga i Oslo. Den viser hun på Berlinalen.