- Vi byr på kortreist kvalitet, sier festivalkoordiantor Viggo Solum med et smil, og spiller ballen over til det kvinnelige trekløveret på andre sida av bordet. Han er stolt over å kunne presentere nyheten om at Eva Mørkeset, Astrid Overaa og Inger Bakke står på Høstscenas program. Teaterfestivalen strekker seg fra 24. til 28. september i Ålesund.

Beholder barnet i seg

Tre vidt forskjellige kvinneskikkelser står på teaterscena. Først ut er Inger Bakke, med forestillinga "Bårghild - kvardag er ein fest", på Avholdshjemmet 27. september.

- Jeg tror ikke du har møtt noen som Bårghild før, sier skuespilleren skøyeraktig. Bårghild er ei dame som elsker å gjøre en fest ut av hverdagene sine. Ei leiken dame i sin beste alder, som ikke bryr seg en døyt om hva andre måtte mene om at ho leiker med støvsugeren og blåser såpebobler. Ei forestilling som ifølge Bakke passer perfekt for barn og besteforeldre. I tillegg til at hun står på plakaten sjøl, er Bakke kunstnerisk leder for festivalen, og deler på ett årsverk med Solum og markeds- og administrasjonsansvarlig Heidi Kverndokk.

Har alltid et valg

Arrangørene har også klart å lokke Astrid Overaa ut av Teaterfabrikken, for å vise "Donna Inger" 28. september. Skuespiller og manusforfatter Overaa sier det er ekstra spesielt at forestillinga blir satt opp på Arbeideren. I det samme lokalet har det blitt holdt auksjon for å samle inn penger til Inger Harringtons arbeid for gatebarn i Brasil.

- Inger vokste opp i problematiske omgivelser, med en pappa som var alkoholiker og ei mamma som var psykisk sjuk. Hun ble sett på som ei umulig rampejente mens hun bodde i Ålesund. Men for et liv hun har levd, sier Overaa. Det er ei svært sår livshistorie Overaa har gitt seg i kast med, men hun har prøvd å fortelle historia på en lett måte. Hun ønsker å vise at det er fullt mulig å velge en annen vei enn den man er kommet inn på. Det er alltid et håp.

Styrt av hjertet

Den tredje ålesundskvinna som står på scena, er Eva Mørkeset. Sted: Avholdshjemmet 27. september. I forestillinga "Oda - satans kvinne", av manusforfatter Dag Norgård, dramatiserer hun livet til Oda Krohg.

- Felles for alle tre kvinnene er at de er styrt av hjertet, ikke fornuften, mener Mørkeset. Hun håper å presentere hele mennesket Oda Krohg for publikum. Både bohemkvinna og kunstmaleren, som klarte å skape seg et eget liv utenom "det å være gift med kunstneren Christian Krohg og elskerinna til Hans Jæger".

-Hun var ei utrolig modig kvinne, som klarte å livnære seg som kunstner og gjorde ting fullstendig på tvers av det som var forventa av henne, forteller Mørkeset. Skuespilleren gleder seg til å sette opp et nystrigla og stadig aktuelt stykke, som hun første gang viste for publikum for 15 år siden.