– Vi har for eksempel funnet ut at teknikken vi bruker til å lage engler til jul, også kan brukes til å lage spøkelser til halloween, forklarer Elisabeth Haddal Røsvik.

I hjemmet til familien på Fjelltun er halloween en stor begivenhet og noe de forebereder seg til i lengre tid. På samme måte som de bruker å ha juleverksted når det er advent, har de gjerne halloweenverksted på denne tiden av året.

– Trenger ikke være dyrt

Ifølge Virke kommer nordmenn i år til å bruke omtrent 270 millioner kroner på kostymer og godteri til halloween. Det innebærer at hver nordmenn bruker 50 kroner på halloween-effekter, eller at ni av ti barn mellom fire og femten år bruker rundt 300 kroner hver.

Hos familien Haddal Sandnes er halloween en så stor begivenhet at de gjerne bruker noen kroner på det, men ifølge Elisabeth trenger det ikke å være dyrt å feire dagen.

–Vi lever med et kjøpepress hele året, men man må jo ikke kjøpe de typiske halloweenproduktene. Det er mye rimeligere og artigere å lage selv, sier Elisabeth.

Halloweenverksted Mamma Elisabeth Haddal Røsvik, Ada Haddal Sandnes og Margrethe Haddal Sandnes lager mye av halloweenpynten selv. Foto: June R. Johansen

Finn fram hønsenettingen

Hønsenetting og billige fleecetepper kan enkelt bli et spøkelse. Form hønsenettingen til en ball, tegn ansikt på et fleecepledd og legg det over. Legg en lommelykt inni for å få et lysende spøkelse. Med en tråd festet til hønsenettingen kan du henge det opp som dekorasjon.

Tomme syltetøyglass kan males og brukes som lyslykter. Maler du innsiden slipper du vente på at malingen tørker før du dekorer lykta med for eksempel et spøkelsesansikt. Unngå stearinlys, brukt heller led- eller lyslenker.

Se tipsa i bildeserien øverst!

Bokstavelig talt fingermat

Leter du etter mat å servere på halloweenfesten har Elisabeth flere tips:

- Smelta marshmallows med rice crispies og oransje konditorfarge kan formes til små gresskar.

- Tomatsuppe kan serveres med kyllingboller med olivenringer, slik det ser ut som øyne.

- Hakk opp gele og legg nedi godteritenner.

- Lag suppe av vaniljesaus tilsatt grønn konditorfarge og tilsett godteri.

- Form marengs som små spøkelser og bruk mattusj til å lage ansikt.

- Kransekakedeig kan lett formes til fingre. Bruk en mandel til negl og legg på litt konditorfarge om du ønsker et mer blodig utseende.

Fingermat: Kransekakedeig forma som fingre er en slager hos familien Haddal Sandnes. Foto: June R. Johansen

Skal være «artigskummelt»

– Grensa for skumle ting går vel med fingrene. Det var bare en så god idé å ha fingre som fingermat at vi klarer ikke å la være, smiler Elisabeth.

For hos familien Haddal Sandnes på Fjelltun er halloween først og fremst være positivt, koselig og «artigskummelt».

– Halloween kan gjøres til noe positivt og kjekt. Barna syns det er veldig spennende å få kle seg ut, være med venner og gå rundt i mørket med lommelykt, sier Elisabeth.

Både Ada og Margrethe er klar på at knep verken er gøy eller lov, og at det kun er selve halloween, 31. oktober, det er lov å ringe på dørene for å spørre etter godteri.

– Det er viktig at foreldre engasjerer seg i halloween, og ikke melder seg ut. På den måten kan de være med å forme dagen slik de vil den skal være, mener Elisabeth.