Forrige uke ble Festivalguiden til Sunnmørsposten lansert på nett. I dag følger vi opp med festivalmagasin i papir.

Ved hjelp av Festivalguiden på nett kan du skaffe deg en oversikt over hva som skjer på festivalfronten i Nordvest. Guiden kan også hjelpe deg til å finne den festivalen som passer deg og din familie best. I dagens festivalmagasin gir vi deg kjøtt på beina. Her får du mer informasjon rundt festivallivet i Nordvest.

Kjøp Sunnmørsposten som eAvis her

Vegring

Deler av grunnlaget både for Festivalguiden, og dette festivalmagasinet, er innhentede opplysninger som festivalene selv har bidratt med. De har vært åpne om det meste, men noen spørsmål har de vegret seg for å svare på.

I sistnevnte kategori finner vi blant annet spørsmålet rundt hvilket budsjett festivalene opererer med. Kun halvparten av de 44 festivalene i Sunnmørspostens festivalguide, har ønsket å svare på hva de har i budsjett. Dette vil de helst holde for seg selv. Flere av de største musikkfestivalene, som Malakoff Rockfestival, Moldejazz, Raumarock og Jugendfest, har unnlatt å svare på budsjettspørsmålet. Beklagelig, fordi det blant annet gir oss mindre anledning til å vurdere hva innsatsen til de frivillige er verdt.

Lite budsjett, mye folk

Likevel har vi kunnet trekke interessante sammenligninger av tallene vi har fått inn. Den festivalen i Nordvest som forventer desidert mest publikum, er Den Norske Matfestivalen i Ålesund. Hele 70.000 mennesker kalkulerer de med at tar turen. Samtidig oppgir festivalen et budsjett på kun 300.000 kroner. Dette er på nivå med Langevågsdagane i Sula. De forventer på sin side et publikum på mellom 1.500 og 2.000.

Av de festivalene som har svart på budsjettspørsmålet, er det nystartede Indiefjord i Ørsta som legger seg lavest. De har ikke budsjett. Ikke har de sponsorer, heller. Derimot har de åtte frivillige og, alt dette tatt i betraktning, et relativt stort program, med over 12 show/konserter.

Sjekk ut Sunnmørspostens festivalguide her

Stor bredde

Når det gjelder omfang i program, er det ingen av festivalene som slår Moldejazz. Hele 120 konserter er det duket for under jazzdagene i midten av juli.

Totalt kan festivalene i Nordvest skilte med 574 arrangementer. Delt på antall sommerdager, er det nesten seks arrangementer for dag, selv om det selvsagt er snakk om en viss overlapping.

I tallet 574 skjuler det seg mye – alt fra konserter med kjente headlinere, til humorshow, performancekunst, fjellturer og utforsykling under Folven Sykkelfestival i Stryn.

Mange frivillige

Sykkelfestivalen er blant de festivalene som har færrest frivillige, kun åtte stykker. Det er flere enn Stryn Gummibåtfestival, som drar i gang gummibåtgøy med fire frivillige.

Kontrasten er stor til Malakoff, den festivalen som oppgir det desidert høyeste antallet frivillige. Hele 700 bretter opp ermene og jobber gratis i Nordfjordeid. Dette er et tall Sunnmørsposten følte for å dobbeltsjekke, all den tid Moldejazz har 600 frivillige og melkekua til Momentium, Jugendfest, har 200. Interessant er det også at Den Norske Matfestivalen planlegger å klare seg med 25 frivillige.

Totalt kommer rundt 4.500 ildsjeler til å stille opp gratis i løpet av sommerukene for at alle festivalene skal kunne gå knirkefritt av stabelen.

Variasjoner i pris

Også billettprisene viser stort spenn. I festivalmylderet er det mange gratisaktiviteter å bli med på. De aller fleste musikkfestivalene opererer med flere prisalternativer. I det øvre sjiktet, må du ut med 2.975 kroner for ukes­pass under Moldejazz, mens du må betale 1.749 per dag for VIP-billett under Jugendfest. Festival er ikke lenger bare for studenter med slunken lommebok.

1,5 festivaler

Uansett hvilken tykkelse man har på lommeboka, skulle de fleste kunne finne noe som passer blant utvalget i Sunnmørspostens festivalguide.

Fremfor alt viser guiden at det skjer mye i landsdelen vår i løpet av sommerukene. Sammenlagt snakker vi om 152 festivaldager fordelt på 101 reelle dager.

Legger vi sammen festivalenes forventede publikumstall, lander vi på 267.560. Fordeler vi det på de 173.000 som bor i dekningskommunene til Sunnmørsposten, er svaret at hver av oss skal på mer enn 1,5 festivaler i sommer. Det er nok mange tilreisende som også benytter seg av festivaltilbudet, men det er mye festival i forhold til innbyggertall i Nordvest.

Tallene tyder på at få kun sitter hjemme i sommerukene. Vi vil ut, ut på festival. Der står både frivillige og fast ansatte og tar imot med åpne armer. For selv om festivalbransjen blir stadig mer profesjonalisert, eksisterer ildsjelene fortsatt. I monn. Festivaler ser ut til å være noe både publikum og arrangører vil ha, sommeren igjennom.