Å gjøre folk lykkelige, handler i stor grad om å bidra til å berike liva til bibliotekbrukerne. Og det er Berit Hjertø fra Ålesund sikker på at biblioteket kan være med på.

I en levende by som Ålesund, med rikt kulturliv og historie, samt innovasjonslyst, bør biblioteket være både en oase og en møteplass for borgerne, mener Hjertø. En plass der du kan være alene, men samtidig være sammen med andre. Et sted der en kan føle seg trygg, og kjenne samhørighet.

Boktjenester for alle

Hjertø gleder seg til å begynne i sin nye jobb 1. oktober. Hun går inn i stillinga etter biblioteksjef Mariann Schjeide, som har søkt om permisjon i to år, for å lede Norsk bibliotekforening. Fram til Hjertø tar over, er Kari Nesdal konstituert biblioteksjef.

Hjertø har blant anna erfaring som skolebibliotekar ved flere videregående skoler. De siste 8 ½ år har hun vært rådgiver hos Møre og Romsdal fylkesbibliotek. Bibliotektjeneste til barn og unge, bibliotek i grunnskole og videregående skole, samt bokbåten, er blant arbeidsoppgavene.

Les flere kulturnyheter her

Betydning

Hovedmålet Hjertø jobber ut i fra, er at alle borgere i Ålesund skal føle at biblioteket på et eller anna plan, har relevans for dem. Det ser hun rett og slett på som et samfunnsoppdrag. Er det noe hun er opptatt av, så er det at biblioteket har et ansvar for å skape leselyst og bygge leseferdigheter hos både barn og voksne.

Hun tror at biblioteket har noe å tilby alle, men det handler i stor grad om å ha evna til både å være noe bestandig og å tilpasse seg. En må møte brukerne der de ønsker å være. Utlån av e-bøker er ett forsøk på å nå nye lesere. Lesekonkurransen «Boksommer» er også et viktig tiltak for å skape lystlesing, som igjen er med på å utvikle leseferdigheter og språk hos brukerne.

- Og det handler ikke bare om å lese bøker. Det kan vel så gjerne være ei bruksanvisning eller et Donald-blad. Lesing foregår på flere nivå.

Les mer i Sunnmørsposten tirsdag