Den hjemmestrikka sjarmen er ikke i fare. Men etter 17 år er det lov å justere. Ta noen forsiktige grep. Særlig når de unge skuespillerne heretter skal fylle scena i selveste Parken kulturhus.

Forståsegpåere skjønner at dette stiller nye krav til kostymer og scenografi.

– Ja, vi har lyst å gi forestillinga et løft. Det er nå vi kan gjøre det. Blant anna gjennom å gå mer inn i nisseverdenen, sier Heidi Kverndokk. Hun er profesjonell designer og den som gir kostymegruppa råd og vink.

Mytoloigi

– Det har vært et oppsving av eventyrfilmer de siste åra. Vi ser for oss å betone mer mytologi og historie snarere enn Disney- og Cola-nisser, forklarer hun.

Jugendteateret skal gjøre de ulike gruppenes roller tydeligere. Både pyntenissene, gammelnissene og nissebarna får sine spesielle antrekk nå.

Større stas

– Barna går jo enda mer opp i rollene når de kler på seg egne kostymer. Det blir rett og slett større stas for dem, sier Heidi.

Putti Plutti Pott har hele 136 roller og rundt 180 barn i sving. Totalt 5–600 plagg ... Det er et vanvittig arbeid, forstår vi på dugnadsgjengen. Timene flyr. Kostymene må være lette å tilpasse barn som vokser som ugras. Så det blir å pusle plagga sammen på fikse måter. Trikse med farger og kontraster.

"Nye" skjorter

Jugendteateret samarbeider med Fretex, og samler dessuten inn egna råmateriale fra private. De gamle Putti-kostymene blir piffa opp og får være med videre, i tillegg til en god del høyst kreativ nyproduksjon.Et gammelt sceneteppe klippes opp og blir til en hel haug skjorter. Gjenbruken inkluderer også lokk fra syltetøyglass: De blir finfine knapper straks de får sydd et trekk over seg.

Ønsker kontakt

– Vi trenger sårt klær vi kan få gjort folkedrakt-aktige med litt innsats. Sånt som minner om bunad er ekstra kjærkomment. Luciaskjorter også. Gamle gensere tover vi opp og bruker i bunadsforkle blant anna, forklarer jentene på nissemors verksted midt i juni.

– Alle som har noe vi kan bruke må ikke nøle med å ta kontakt, hilser dugnadsgjengen.

Jo da. Jugendteateret trenger sponsorer også, skal det bli noe ut av dette etterlengtede løftet.

<strong>Teaterskjorter:</strong> Det kan da ikke gå galt på de skrå bredder når den nye nisseskjorta di er sydd av et gammelt sceneteppe? Eva Ødegaard måler ut tekstilene.
<strong>Søtt:</strong> Lokk fra syltetøyglass blir supre knapper i nissenes klær straks Marie Brandal Åsebø syr dem inn i fargesterke tøybiter. Det går noen liter kaffi i løpet av disse dugnadsøktene i Jugendteateret.
<strong>Fiffig:</strong> En gammel genser dukker opp igjen som tova del av et nydelig nissejente-forkle.