Største i verden?

Solen strålte som aldri før over Oslo by, og hundrevis av fremmøtte fikk med seg den enestående avdukingen av kjempehodet som nå skuer praktfullt ut over Oslofjorden.

Det er prosjektet «Skulpturstopp», som er drevet av Sparebankstiftelsen DNB som er giver til dette kunstverket.

– Vi inviterer anerkjente kunstnere til å lage et kunstverk eller en skulptur. Kunstnerne får selv velge stedet der kunsten skal stå. Det er en stor glede å kunne overrekke denne fantastiske skulpturen til Oslo kommune, og bydel Sagene på vegne av Sparebankstiftelsen DNB, sier administrerende direktør André Støylen.

– Torshovdalen er en perle. Nesten ingen vet om det. Det er en vidunderlig dal, vakker og anonym med fin utsikt over Oslofjorden. Skulpturen «Hodet» er som glidd inn i dalen, sier en stolt og storfornøyd Heske. Ifølge kunstneren selv skal kunstverket appellere til å bruke hodet.

Storstas å avduke

– Det er jo utrolig hyggelig å få en gave, og dette blir jo på en måte en bursdag for byen vår. For selv om ikke alle er like glad i å betale renter på lånene sine, kan vi leve med det når pengene går til sparebankstiftelsen som igjen gir gave til byen.

– Dette er en gave til deg Marianne. Å få lov til å gjøre dette, tror jeg nok du synes har vært spennende. Vi er vel takknemlige begge to i dag, sa Fabian Stang i sin tale.

– Jeg håper at dette amfiet, og området blir en inspirasjon til å kjenne på kunstens verdi, men også et sted for å stoppe opp litt i dette rare livet vårt. For hva er dette livet for noe, disse dagene som bare raser forbi?

– Inspirert av Marianne Heske, kan man sette seg ned her i Torshovsdalen og si at dette var spennende, dette var vakkert, og dette livet i dag er ganske vakkert det òg. Disse dagene vi har i Oslo akkurat nå, med det været og med de mulighetene vi har – det er jo det som er livet. La oss bruke kunsten til å glede oss over det! sa ordføreren.

Omgivelsene

Kjetil Thoresen fra Snøhetta konstaterte at man kan betrakte hodet fra amfiet i Torshovdalen. Man kan oppleve hodet i relasjon til omgivelsene, eller omgivelsene generelt.

– «Hodet N.N» er et helhetlig verk. Utrolig å få en skulptur som folk kommer til å snakke mye om i tiden fremover! sa han.

Dansende glad

- Hva betyr dette for deg, Marianne?

– Det er selvfølgelig en stor stas. Gratulasjonene og klemmene tar ingen ende. Jeg er helt oppkost og overveldet sier hun i det hun ta en liten seiersdans.

– For en fantastisk dag det har vært, avslutter en strålende fornøyd sunnmøring.