– Vi vet at hun har teften som trengs for å lykkes, og vi har fått gode skussmål på det hun har gjort. Mariell er i god fysisk form, veldig ivrig og deltar på tiltakene vi har invitert henne med på. Det gjør at hun blir best mulig skolert, sier Øyvind Kringstad i Sunnmøre Fotballkrets.

Den rutinerte dommeren trekker fram at 17-åringens fysiske test som veldig sterk. Kringstad mener mange mannlige dommere kan misunne henne resultatet.

– Mariell takler bra å dømme i 4. divisjon, som er den høyeste kretsserien. Vår filosofi er at så lenge du er god nok, så er du gammel nok, sier han.

17-åringen selv synes det er stas å få skryt, og legger ikke skjul på at hun har store ambisjoner.

Vil satse hardt på dømmingen

– Jeg vet at hvis jeg virkelig går inn for det, så kan jeg nå langt som dommer. Akkurat nå spiller jeg fotball for Ravn samtidig som jeg dømmer, men neste år vil jeg satse mer på dømmingen. Jeg regner med jeg hadde dømt på et høyer nivå nå om jeg bare hadde dømt, sier hun.

– Hvor langt vil du nå?

– Det er liten tvil om at jeg vil nå langt, så får vi se hvor langt det blir. Jeg har et mål om å bli assistentdommer i toppserien, for det er som assistentdommer jeg satser mest nå, sier Hatlelid Naustdal, som har dømt siden hun var 13 år.

– Jeg har tatt 3. divisjonstesten og håper å få prøve meg der i løpet av sesongen, men jeg er kanskje litt ung enda.

Dømte i 4. divisjon i fjor

Store ambisjoner Mariell Hatlelid Naustdal vil dømme på øverste nivå i Norge, så raskt som mulig.

Allerede som 16-åring i fjor høst fikk hun sjansen som assistentdommer i 4. divisjon. Det er ikke mange jenter som har fått en slik sjanse i den alderen.

– Det finnes noen gutter som har gjort det, men det er veldig få jenter som har gjort det, sier Kringstad.

I år har 17-åringen vært assistentdommer i tre 4. divisjonskamper. Sist var Rollon-Hødd 2 i forrige uke.

– Jeg fikk høre det litt fra John Arne Riise i den kampen, men det er bare å stenge ørene. Man kan ikke ta inn alt som blir sagt, da er det lett å bli ødelagt. Jeg tror nok mange slutter fordi de får så mye dritt, og at de ikke klarer å stenge det ute. Noen ganger har jeg fått høre det skikkelig.

Går over streken

– Er det noen som går over streken?

– Det skjer noen ganger, men da er det bare å vise kortet. Men jeg tror ikke det er så mange som tør å gjøre det, fordi jeg er jente.

Men hun opplever også det omvendte, at hun blir kjeftet på ekstra mye.

– Jeg har hatt noen saker der det går utover fritiden min, der jeg får meldinger på hva jeg har gjort galt og riktig. Alle gjør feil og det innrømmer jeg med en gang. Men når kampen er ferdig og man ikke får gjort noe mer med det, så synes jeg folk skal la det ligge.

Vil ha flere jenter

Fotballkretsen skulle gjerne sett at flere jenter som ble dommere.

– Det har alltid vært et problem å få med seg jenter, og det gjelder mange av fotballkretsene. Det er dessverre slik at når jenter slutter å spille fotball, så gir de seg helt. Jeg skulle ønske at flere av dem heller prøvde å dømme, sier Kringstad.

Hatlelid Naustdal har sin teori om hvorfor ikke flere jenter vil dømme.

– Vi er mer følsomme og tarting mer til oss. Jeg kjenner bare til to andre dommere på nivået jeg dømmer, og kan ikke huske sist jeg hadde en jentedommer som spiller. Jeg prøve å oppmuntre flere til å prøve seg, men det er ikke så lett, sier 17-åringen.