Vi snakket med ham tidligere i uka, da han ennå var i Finland. Der bor Lundanes med samboer Ida Marie Næss Bjørgul, som også er landslagsløper i orientering.

VM i Norge i 2019

Paret blir boende i finske Åbo til neste høst. Da vender de nesen hjem til Halden for å forberede seg til VM i Norge i 2019. Det mesterskapet legges til nettopp Østfold, der Lundanes har bodd i mange år før han flytta til Finland i fjor.

Stafettglede Det ble VM-gull også på Olav Lundanes (i midten) i stafett under mesterskapet i Estland. Her er det norske laget med Magne Dæhli (til venstre), Lundanes og Eskil Kinneberg på seierspallen. Foto: Erik Borg

– Hvor lenge ser du for deg karrieren som en av verdens beste innen orienteringssporten, Olav?

– Det frister i hvert fall å løpe i Tsjekkia i 2021. Jeg er fortsatt veldig motivert for å trene og konkurrere, sier ålesunderen, som fyller 30 år den 11. november.

Fornøyd med sjefsbytte

– Dere får ny landslagssjef i Jørgen Rostrup som tar over for Kenneth Buch, hva synes du om denne forandringen?

– Jeg ser fram til å jobbe med Jørgen, han var et forbilde for meg som løper da han var en av verdens beste som aktiv. Han har blant annet to individuelle VM-gull. Jørgen og jeg har en lik innstilling til sporten vår. Vi er opptatt av det orienteringstekniske og det å kunne løpe fort i skogen, sier Olav Lundanes. Han er, som vi skjønner, svært tilfreds med bytte av landslagstrener, og mener Rostrup kan komme inn med nye og spennende tanker.

– Det er vanskelig å si nå, akkurat i år synes jeg det har vært en voldsom reisebelastning med 220 reisedøgn. Det er i grunnen vanvittig mye, sier Olav Lundanes. At det har blitt ekstra mange reisedøgn kommer sjølsagt av en rekke turer fra bostedsadressen i Finland og til løp i Norge.

30.000 til treårsvinner

Den turen har han og samboeren også gjort denne helga siden Blodslitet i Fredrikstad står på programmet lørdag som årets aller siste kamp om plasseringer.

– I Blodslitet er det gode premier, blant annet kan du vinne 30.000 kroner hvis du er best i dette løpet over tre år. Jeg vant denne summen i 2013 etter å ha vært best i 2011, 2012 og 2013, sier Olav Lundanes.

Foruten Olav skal også hans bror Ivar delta i dag, mens det er mer usikkert med deres dyktige søster, Ingrid, som har vært sjuk i det siste. Ingrid skal nå flytte til Trondheim og melder overgang til NTNUI. Hun har i en årrekke vært en av landets beste juniorer og har flere NM-gull. Samt medaljer fra VM.