– Flere av de svømmerne som var nevnt i avisa har jeg aldri sett på trening etter at jeg startet opp i august. De sluttet før jeg kom til Norge. Men generelt er det et problem i Norge at de aktive gir seg for tidlig. Jeg sitter ikke med fasitsvaret på årsaken til dette, siden jeg er helt ny i Norge, forteller han.

– Da jeg startet opp var det viktig for meg å finne ut hva den enkelte svømmer kan, hva vedkommende ønsker, og hva jeg kan gjøre for ham/henne. I Sunnmørspostens artikkel sto det at det trolig ble en kultur-krasj mellom meg og enkelte av svømmerne, men dette har ikke jeg opplevd i det hele tatt.

Trener annerledes

– Istedenfor å kalle det en kulturforskjell, så er det helt legitimt å si at vi nå trener på en litt annen måte enn før. Alle trenere har sine metoder, og jeg har mine. Og de endringene jeg prøver å få inn, er til den enkelte svømmers beste, for at vedkommende skal oppleve framgang.

– Kjører du en striks disiplin?

– Tja. Hvis mine svømmere ønsker å nå toppen, må de trene mye, så enkelt er det bare. Men det er plass til smil og latter også hos oss, for all del, mener han. Og smiler.

Mangler rollemodeller

– Det er et problem at vi ikke har noen «eldre» svømmere som kan være rollemodeller for ungdommene som er på veg opp. Som Sigurd Holten Bøen var inntil han reiste utenlands. Og det er slik som skjer i mellomstore byer som Ålesund, vi klarer ikke å holde på talentene når de når en viss alder. Men dette er jeg innforstått med, og gjør mitt aller beste for dem som jeg har til min disposisjon.

– Det største problemet for svømmesporten i Ålesund er manglende kapasitet i hallen. Vi må klare oss med tre baner noen timer hver dag, og det er rett og slett for dårlig. Det er som om AaFK skulle dele fotballbanen med noen «trimmere» når de trente. Forholdene for svømming var faktisk bedre tilrettelagt på Færøyene, der jeg har vært trener de tre siste årene, enn det er her. Og det er merkelig.

Fått støtte

Flere foreldre har ringt Sunnmørsposten for å uttrykke sin støtte til Magalhaes og klubbens nye satsing, og de mener også at de siste trenerne før portugiseren ble ansatt kun var opptatt av å dyrke fram toppene. Mens de øvrige aktive gikk for lut og kaldt vann.

– Det vil jeg ikke kommentere, for dette kjenner jeg ikke til. Generelt vil jeg si at en stor bredde er veldig positivt, for da dukker også toppene opp. Men jeg kan ikke trene alle i klubben. De som kun ønsker å trene tre-fire ganger i uka bør få anledning til det, men det blir ikke under meg. Jeg er ansatt for å få resultater på nasjonalt nivå, og dette tar all min tid.

Rui Magalhaes har vært hovedtrener for det portugisiske landslaget fra 2006 til 2012, og var trener både under Beijing-OL i 2008 og i London-OL i 2012. Så det er ingen hvem-som-helst AaSLK har kapret.

– Jeg skal være her i minst tre år, om klubben vil ha meg så lenge. Og jeg har tro på at vi skal få til store ting her, om jeg og svømmerne drar sammen om dette, lover han.

Om påstanden om at AaSLK er foreldrestyrt sier han: – Foreldrene skal støtte sine barn. Kjøre dem på trening, på stevner, sørge for god mat og nok hvile. I det hele tatt vise interesse. Og slik føler jeg det er her også!