Redaktør Kristin Knudsen hadde en meget god og godt underbygget artikkel under ovennevnte tittel i Sunnmørsposten den 5. ds.

En kan saktens lure på hvem Ålesunds ordfører representerer. Hun er en av 49 politikere som vi stemmeberettigede i Ålesund stemte inn i bystyret i 2015. Våre ombudsmenn! Bystyrets flertall har valgt ordfører og varaordfører.

Vi har ikke gitt fullmakt til verken å gi vekk bynavnet, språknøytralitet eller ev. å flytte noe rådhus. Forhandlinger er spørsmål om «å gi og ta». Dette er et prinsipp for all politikk for om mulig å finne fram til et felles multiplum. Ordføreren gir fra seg alt i utgangspunktet, slik vi har erfart.

De fleste næringer på Sunnmøre og deres merkevarer er bygget på denne realitet. Av den grunn er det viktig å beholde Ålesund som kommunenavn. Sunnmøre er fra førhistorisk tid en kulturell og næringspolitisk enhet. Sunnmøre var fra sagatida den nordligste del av det vestlandske tinglag. Den administrative forbindelse med Romsdal og Nordmøre er historisk sett av nyere dato, og kom først for ca. 300 år siden.

Heldigvis forstår i alle fall minst en kommune dette, og sist, men ikke minst, hareidsdøl og tidligere politikerhøvding, Einar Holm, det samme. Som tidligere politiker er jeg klar over at det ikke gis anledning til omkamp mot et bystyrevedtak i inneværende periode. Det er derfor å håpe på at det kan bli folkeavstemning i Ålesund, om: • navnet • språknøytraliteten• rådhusets plassering

Hvis ikke er det å håpe at kanskje flere av kommunene som er i dialog i dag faller fra slik at «kjøttvekta» får sin rette betydning – ÅLESUND – 46.316 innbyggere. Eventuelt 1.500 flere innbyggere i andre kommuner må ikke bli utslagsgivende i en så viktig sak.