Dansebandet Reddik fra Molde med vokalist Finn Erlandsen lanserte låten med brask og bram sammen med en sigarrøykende Kjell Magne Bondevik på en pub i Oslo. Så vidt vi husker var det høsten 1998. På scenen sto en statsminister med et KrF på 12-tallet i oppslutning nasjonalt og over 20 prosent i hjemfylket. Bondevik innførte kontant-støtte og ledet sin sentrums- regjering med, inkluderte seg selv, tre statsråder fra Møre og Romsdal i regjeringen.

Litt drøy tekst

Gårsdagens måling i Sunnmørsposten gir KrF en oppslutning ned på fem tallet. Førstekandidat Steinar Reiten svinger seg ikke i dansen til «Røkke og Gjelsten og i». Han holder seg langt unna Bondeviks sigarer og Valgerd Svarstad Hauglands vinglass og han makter åpenbart ikke vekke begeistring blant egne velgere i fylket. Når han i tillegg får fint lite drahjelp fra partiet sentralt, er han i alvorlig trøbbel, noe gårsdagens måling viste.

Mislykkes

Knut Arild Hareide ble hentet inn for å gi partiet et løft bort fra Dagfinn Høybråtens mer tungsindige kristenkonservative kurs. Det har han ikke lyktes med. At partiet nå er nede på rekordlave nivåer i Bondeviks hjemfylke har mange forklaringer. En av dem heter Frp. De har gjennom mange år stått sterkt på Sunnmøre og forsynt seg av KrFs kjernevelgere. Sett med KrF-øyne er det neppe noen grunn til å glede seg til fortsettelsen. Sylvi Listhaug har varslet at hun skal tråle fylket på kryss og tvers hele juli. At muslimsk terror, inn- vandring, asylsøkere og Israel blir noen av temaene er det ingen grunn til å tvile på.

Med korset rundt halsen vil det være mange potensielle KrF velgere som kommer til å like det de hører.

Det Listhaug og Reiten har til felles er at de begge sist sommer deltok på Oslo Symposium. En konferanse som samler det kristen- konservative med utspring i organisasjonen Kristenfolk i Bergen og avisa Dagen. Den gjengen befinner seg milevis unna det KrF som Bondevik, Lilletun og Svarstad Haugland bygget opp mot slutten av 1990-tallet.

Og det er kjernen i KrFs problem. Partiet har en fløy som med bibelen i hånd vil legge seg tett opp til høyresiden og inkludere Frp i det fellesskapet. Den andre fløyen vil ha et verdibasert parti med et tydeligere skille mellom politikk og religion. Denne fløyen mener det er lettest å få gjennomslag i Ap, spesielt under ledelse av den personlig kristne Jonas Gahr Støre. For dem er Frp den største politiske motstanderen av alle.

På sidelinja

Midt i denne konflikten står Hareide uten tydelige saker å profilere partiet på og med meningsmålinger faretruende nær sperregrensen.

Reiten har gitt tydelig beskjed om at han ikke kan godta et samarbeid med Arbeiderpartiet. Der er han nok helt på linje med KrF- velgerne i fylket.

Men Møre KrF har ingen i partiledelsen, de har ingen i sentralstyret og bortsett fra Kjell Magne Bondevik, er det ingen fra fylket det lyttes tungt til.

Ryker partiet ut av Møre-benken, har i det minste Hareide et problem mindre dersom han ut på høsten vender seg mot Støre.