Og med tilliten borte, er vegen ut døra kort. De fleste valg har til felles at de sender en eller flere partiledere på dør. Noen der og da, noen på førstkommende landsmøte.

Etter valget i 2013 var det Sp-leder Liv Signe Navarsete som måtte gi seg. En måned etter at partiet hadde gjort sitt dårligste valg siden 1930-tallet, var det slutt. I året fram mot valget pågikk det en langvarig maktkamp mellom henne og nestleder Ola Borten Moe. Men det var valgresultatet som til slutt felte Navarsete.

I 2003 sto daværende KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland gråtkvalt på talerstolen på et hotell i Nydalen i Oslo der hun varslet at hun gikk av som partileder. Bakgrunnen var det som da ble oppfattet som et dårlig lokalvalg og tøff internkritikk om lederstil og politiske veivalg.

Giftig cocktail

Eksemplene er flere. Fellesnevneren er ofte en omstridt lederstil og et dårlig valgresultat. Det er en giftig cocktail for en partileder.

Så hvem skal ut denne gangen? Lederne i partier som vaker rundt sperregrensen er utsatt. Venstre-leder Trine Skei Grande er vi temmelig sikker på er ferdig som partileder om partiet kommer under sperregrensen på fire prosent. Schei Grande er nær den giftige cocktailen. Hennes mange politiske rundkast, uforutsigbarhet og lederstil gjør henne utsatt.

Heller ikke KrF-leder Knut Arild Hareid kan føle seg trygg. Marerittet for han er å havne under sperregrensen. Da kan bråket starte. Hareide vet han leder et splittet parti med en fløy som definerer seg klart borgerlig og en fløy som vil trekke KrF mot Arbeiderpartiet. Et valg under sperregrensen kan utløse åpen maktkamp mellom disse fløyene, og da har Hareide et problem.

Frp-leder Siv Jensen står på tredjeplassen på vår liste. For det første har hun sittet så lenge som partileder at det ikke er unaturlig å la andre ta over. Gjør partiet et dårlig valg og regjeringsmakten ryker, tviler vi på om hun har den energien som skal til for å starte på ny og bygge opp igjen partiet i opposisjon på Stortinget.

Sitter trygt

Og mens noe henger i en tynn tråd, kan andre se fram til valget i trygg forvissning om at de ikke blir sendt på dør. I den kategorien befinner Høyre-leder Erna Solberg og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum seg.

Solberg er Høyres dronning og sitter som partileder så lenge hun selv ønsker.

Slagsvold Vedum har maktet å løfte parti til høyder mange ikke trodde var mulig. Om oppslutning skulle falle noe inn mot valgdagen har han uansett bevist at han er mannen som kan skaffe Senterpartiet nye velgere. Da sitter du trygt.

Så hvem skal ut? Vi tror Venstre-leder Trine Skei Grande sine dager som partileder snart er talte.