Det er Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari som startet tullballet. Han mener KrF er et lite tulleparti. Han sa det til VG i går. Det er ikke noe spøk å si at partiet du er avhengig av for å få flertall for budsjettet ditt driver tullball.

– Vi skal ikke ha nye forhandlinger om en avtale vi har gått gjennom både i Nydalen og senere. Dette viser at KrF er et lite tulleparti. Når det blir trøkk på ting de har vært med på i avtalen, så gir de etter, sier Keshvari.

Grorud-mannen er ingen ubetydelighet i partiet.

Dårlig start

Å stemple KrF som er tulleparti er ikke nødvendigvis en god start på budsjettforhandlingene som starter mandag.

Men for å holde oss til Keshvaris sjargong, kan det kanskje være slik at en del av de tingene som ligger i budsjettet egentlig bare er tull.

For eksempel å gi milliarder i skattelette til de største kaksene her i landet, mens du kutter i barnestønaden til de uføre. Tulla!

Eller at alle som kjører bil må betale milliarder av kroner i bompenger. Ehhh ... tulla!

Hva med å gjøre det vanskeligere å være ufør slik at flere uføre må jobbe, for da kan en øke kontantstøtten til friske småbarnsforeldre slik at de ikke må jobbe. Bare tulla!

Det var bare noen eksempler. Det finnes flere i 1200 milliarders-budsjettet.

To små

Men det er ikke bare ett lite tulleparti som skal forhandle med det store tullepartiet. Det er to små. Frp er mer forsiktige med å kalle det andre partiet for tulleparti. Men vi setter dem i samme kategori, sånn for sikkerhets skyld.

Det andre tullepartiet kaller seg Venstre. Det eksisterte før Anders Lange ble født, han som kjent grunnla det store tullepartiet. De skal også hjelpe til med å lage 1200-milliardersbudsjett.

Men før forhandlingene starter skal alle de virkelige tullebudsjettene legges fram.

Alle tuller

Alle partier i opposisjon legger fram som de så fint kaller for alternative statsbudsjetter. Der kan de slå rundt seg med hjertesaker uten å måtte stå til rette for strenge byråkrater i Finansdepartementet. Onde tunger kaller disse budsjettene for tullebudsjetter.

I går kom KrF med sitt. De bruker i sine tullebudsjett å fjerne det meste av fattigdommen både i Norge og resten av verden.

På mandag kommer det andre lille tullepartiet, Venstre, med sitt budsjett. Det er neppe så mye CO2 igjen i verden når det er lagt fram. I tillegg vil det nok komme mye penger til forskjellige gründere og småbedrifter.Men det mest kjente tullebudsjettene er det det store tullepartiet som brukte lage. Det var lenge før Siv Jensen ble finansminister.

Ekte tullebudsjett

I disse tullebudsjettene var det firefelts motorveier til Trondheim og Bergen. Bilavgiftene var halvert. Alle bomstasjoner revet, ferjene var nesten gratis, det var rødvin på enerommene i eldreomsorgen og knapt en asylsøker å se. Så halverte de overføringene til bøndene. Frp ble veldig fornærmet dersom noen sa at dette var et tullebudsjett.

Nå har de fjernet, eller i hvert fall gjemt godt bort disse tullebudsjettene på sine hjemmesider. De vil ikke at vi journalister eller folk flest skal se hva de foreslo da de satt i opposisjon. Nå skal vi nøye oss med å se hva de har i sine 1200 milliardersbudsjett.

Og det er ganske mye kjedeligere. Det er nok her Keshvari er litt engstelig. Han er redd de små tullepartiene skal tulle enda mer til det budsjettet som det store tullepartiet allerede har lagt fram.

Kanskje de krever at milliardærene får litt mindre skattelettelser og at de uføre får beholde samme barnetillegget.

Kanskje det andre lille tullepartiet, det som eksisterte før Anders Lange ble født, vil si noe om lavere oljepris og at økningen i oljepengebruken er for stor. Kanskje de vil mene at skattelettelsene bør gå til folk flest og ikke til noen få.Ikke vet vi, men det store tullepartiet er nok redd for hva de små tullepartiene vil finne på.

Mindre populære

Det kan henge sammen med at det store tullepartiet er blitt mindre populært. Det er fortsatt større en de små tullepartiene, men avstanden minker.

Den gangen Fremskrittspartiet nøyde seg med å lage egne tullebudsjetter, sa nesten 30 prosent av velgerne at de kunne tenke seg å stemme på dem.

Nå som de har slutte med tullebudsjetter og i stedet må lage 1200 milliarder-budsjetter, er det ikke mer 12 prosent av velgeren som er glade for det.

Av det kan vi vel slutte at velgerne helst vil ha tullebudsjetter. De liker de bedre enn slike 1200 milliarders-budsjetter.