Før valget sa Frp-leder Siv Jensen at for henne var det politikken som skulle avgjøre om de gikk inn i en regjering, ikke regjeringas svarte limousiner. Nå står Jensens tilbake omtrent ribbet for politikk, mens regjeringsbilene bare er noe uker unna.

Frps tapte saker i erklæringen som ble lagt fram i går er meget synlige. Handlingsregelen ligger fast. Bruken av oljepenger skal reguleres som i dag. Det i seg selv tar livet av store deler av partiets program. Havområdene utenfor Lofoten blir liggende urørt de neste fire åra. Bomstasjonene blir stående, eldreomsorgen skal utføres av kommunene, alkoholpolitikken ligger fast og jordbruksoppgjørene fortsetter som i dag.

Siv Jensens strategi synes å ha vært at partiet like gjerne kunne ta tapene først som sist. Dermed har hun også til en viss grad tilpasset partiet et liv i en mindretallsregjering. Bak dette står et enstemmig landsstyre i partiet. Det er godt nytt for Jensen. Konsekvensene av å sitte i regjering har i det minste sunket et stykke nedover i partiorganisasjonene.

Historisk

For dette er samtidig en historisk begivenhet for Frp. Etter 40 år i opposisjon skal de nå inn i regjeringa og ta ansvaret for politikken fra dag til dag. Det i seg selv er en gedigen seier for Siv Jensen, samtidig som Frp kan notere seg for er anerkjennelse fra de andre borgerlige partiene som de aldri har opplevd før. Partiet er der Carl I. Hagen drømte de skulle komme, inn i den politiske varmen.

For seirene Jensen har fått er langt mindre synlige en tapene. Bompengeandelen på framtidige vegprosjekt skal ned, avkortingen av pensjon for gifte og samboende pensjonister skal reduseres, det skal lages et eget selskap som skal stå for en del av vegbyggingen, innvandringspolitikken skal bli strammere og statlig eldreomsorg skal utredes.

Store seire

Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande er nok de som kan være mest fornøyd. De har fått noen store og markante seire selv om de velger å bli stående utenfor regjeringa. Begge de to partiene har bitre erfaringer med hva de vil si å være juniorpartnere i et regjeringssamarbeid. De vant Lofoten og de vant saka om asylbarna.

For Erna Solberg er dette en seier med bismak. Hun ønsket utvilsomt å ha med KrF og Venstre som en motvekt mot Frp i regjeringa. Slik gikk det ikke. Avtalen med KrF og Venstre til tross, denne regjeringa kan få en tøff hverdag i Stortinget. Men Erna blir regjeringssjef og Høyre får et flertall av statsrådene i den nye regjeringa. Det gir mye makt, det.