En av registreringene i arbeidet besto av å dokumentere møblering og aktivitet i byrommene. De fleste plassene i sentrum kan oppsummeres i seks punkt:

1. Fin utsikt2. Skulpturer 3. Pullerter / stolper – gjerne med kjetting mellom4. En benk eller tre, gjerne vendt mot utsikten5. Litt beplantning, trær og grønt6. Strengt mønster på helle- og/eller brosteinsbelegning

Her kan du delta i debatten om byutvikling i Ålesund.

Det at vi i det hele tatt kan oppsummere det store flertallet av byens byrom i en sekspunktsliste er litt betenkelig. For vi har faktisk ganske mange byrom i Ålesund, men det føles kanskje ikke som så mange når flesteparten er like. På den ene siden er det positivt at man har klart å utvikle et typisk ålesundsk byrom med tilknytning til jugendstilen. Dette er med på å forsterke det historiske bymiljøet vårt.

Monotoni

Særpreg er viktig og bra. På den andre siden så burde man derfor være ekstra varsom i bruken av disse typiske ålesundske plassene. Når det som er spesielt blir plassert overalt går det gradvis over til å bli generelt og oppfattes til slutt som monotont og kjedelig. Og Ålesund er da alt annet enn monotont!

Ålesund er faktisk en av de flotteste, mest fargerike byene i Norge! Så da må byrommene også få reflektere dette. I et typisk ålesundsk byrom er lagt opp til å kose seg med noen utvalgte hverdagsaktiviteter – se på utsikten, se på statuer, se på blomstene.

Flerbruk

Byrommene i Ålesund bør tilby aktiviteter for alle deler av befolkningen. Mange av byrommene tåler også en sprekere utforming og design. Med dette menes det ikke at et byrom skal være forbeholdt skatere med skateramper og det andre skal forbeholdes yngre barn og lekeapparat, men at man kan bruke smart design som inviterer til flerbruk.

En skaterampe kan også være god å sitte på. Et lekeapparat for barn kan også brukes til mer fysisk trening. En del av et torg kan være mer aktivt og det andre litt roligere og avskjermet.

Her kan du lese flere saker om byutvikling i Ålesund.

Tester ut

Vi har mange ideer om hvilke byrom som kan brukes til hva, men vi har ikke fasiten. Derfor ønsker vi framover å bruke midlertidighet og medvirkning til å utvikle gode byrom. En smakebit av dette får dere nå under mobilitetsuka langs Keiser Wilhelms gate. Vi tester ut hvordan det kan bli med bussterminal i gata og utvider fortauene.

Vi tester hvordan Harald Torsviks plass funker med sitteplasser og mer sykkelparkering. Ikke minst tester vi hvordan Kiperviktorget funker med tak! Vi gleder oss veldig til å se hva som fungerer og hva som ikke fungerer, så tar vi med oss denne kunnskapen videre til de mer endelige planprosessene.

Vi håper også å få tilbakemeldinger fra dere om hva som er gode og dårlige byrom – vi ønsker dere derfor hjertelig velkomne til det midlertidige byutviklingskontoret i Keiser Wilhelms gate 25, på hjørnet av inngangen til Korsatunellen.

Vel møtt!

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Kronikkskribenter:

Marius Sunde: 5.-årsstudent ved Kunstakademiets arkitektskole i København. Marius er engasjert av Ålesund kommunes plan- og bygningsavdeling denne sommeren for å dokumentere og lete etter potensial i byrommene i Ålesund sentrum.

Anette Helstad: Arkitekt MNAL fra NTNU i Trondheim og økonom fra NTNU Ålesund (tidligere Høgskolen i Ålesund). Anette er engasjert av Ålesund kommunes plan- og bygningsavdeling denne sommeren for å dokumentere og lete etter potensial i byrommene i Ålesund sentrum.

DEBATT Nå kan du si din mening om byutvikling i Ålesund - klikk på bildet og delta i debatten.