Vi står foran lansering av ny nasjonal helse- og sykehusplan. Helseminister Bent Høie har nylig besøk Nordfjord sjukehus som et ledd i sine forberedelser til den kampen han vet vil komme når planen blir kjent.

Følg smp.no debatt på Facebook!

Nordfjord sjukehus har i løpet av de siste årene gått fra å være et sjukehus med akuttfunksjon i kirurgi, fødeavdeling, en omfattende ortopedisk avdeling og en godt fungerende medisinsk avdeling, til det jeg vil kalle et distriktsmedisinsk senter med akuttfunksjon kun innen indremedisin, men med kreftpoliklinikk, dialyseavdeling og enkelte polikliniske tilbud. Sykehuset har, og har alltid hatt en god røntgenavdeling og støttefunksjoner fra eget laboratorium. Det som tidligere var et nær komplett lokalsjukehus for lokalbefolkningen er ikke lenger det en vil kalle et sjukehus. Et sjukehus i folks bevissthet er et sted der du også kan få behandling ved akutt livstruende sykdom, ikke bare ved planlagte timer i kontortiden.

Ødeleggelsen?

Det er dette som nå trekkes fram som fremtidens lokalsjukehus. I aviser, på TV og i taler av helseministeren så vel som fra lokale politikere i Nordfjord løftes det som av mange vil kalle ødeleggelsen av lokalsykehuset, fram som et eksempel på hvordan lokalsykehusene i Norge kan se ut i fremtiden.

Men er det riktig at det tilbudet som lokalbefolkningen i Nordfjord nå har er et så bredt og godt tilbud som det helseministeren og ordføreren i Eid kommune fremholder? En kan jo til og med få inntrykk av at tilbudet er bedre enn det var tidligere ...Som fastlege i Nordfjord sitter jeg med en “vond smak i munnen” av alle disse fine talene, avisinnslagene og sendingen på TV som forteller hvor bra alt har blitt ved “fremtidens lokalsjukehus”. Når pasienter blir akutt sjuke, har da Nordfjord sjukehus det innholdet som gjør at jeg som fastlege har et lokalsykehus jeg føler tillit til og trygt kan henvise pasientene til? Til dette vil jeg nøye meg med å svare at jeg er usikker, men at jeg enn så lenge heldigvis også har andre sjukehus å spille på og alltid tenker på pasientens beste ved valg av behandlingssted.

Kirurgien

Hva med pasienter med kirurgiske tilstander i Nordfjord? Disse pasienten skal reise til Førde sjukehus, ca. 2 timer reisetid sørvestover i fylket. Er ikke det forsvarlig? Jeg sier ikke at det er uforsvarlig med 2 timers reisetid i mange tilfeller. Det er allikevel langt fra det samme som å si at tilbudet er like godt som tidligere og at vi ikke er i situasjoner der vi svært gjerne skulle vært denne reisetiden foruten.

Som en som jobber og virker som fastlege i dette området kan jeg ikke se dette som en forbedring. Jeg mener helsetilbudet til befolkningen i Nordfjord er kraftig redusert som resultat av de endringen som akuttberedskapen ved Nordfjord sjukehus har måttet tåle. Kvivsvegen har bidratt til at deler av det tilbudet som er tatt vekk ved Nordfjord sjukehus, kan kompenseres ved at pasienten reiser til Volda sjukehus nord for fylkesgrensen. Men det er ikke uten kamp og sterk motstand pasientene og fastlegene må kjempe for retten til å bruke nærmeste tilgjengelige akuttilbud. Hva når den nye sykehusplanen settes ut i livet? Hvordan ser da tilbudet ut ved lokalsykehus som Volda? Hvordan ser da akuttberedskapen og kvaliteten ut for befolkningen i Nordfjord?

Ikke «fair play»

At Helseministeren nå også skyver reformene ved Nordfjord sjukehus foran seg i kampen for å få nedgradere også andre lokalsykehus er ikke “fair play”. Det er viktig at vi som bor og virker i Nordfjord, og ikke minst gjelder det våre folkevalgte, ikke lar oss forledes til å være alibi og ambassadører for at dette er riktige og gode, faglige valg for lokalsykehusene i Norge. Her er det først og fremst innsparinger som er agendaen. I kampen for å få helsebudsjettene til å gå opp er Helseministeren villig til å la behandlingstilbudet til befolkningen i Nordfjord og andre liknende lokalsamfunn lide. Fortjener vi det?