Politidirektoratet har bestemt seg for hvor de framtidige politimestrene skal sitte. Ålesund ble valgt som hovedsete for det nye Møre og Romsdal politidistrikt. Det er fornuftig, men heller ikke uventet.

En rekke hensyn taler for denne beslutningen. Det handler både geografi, rekrutteringsgrunnlag og avstand til andre beredskapsmiljøer. Når målet er å samlokalisere en felles operasjonssentral med 110-sentralen og AMK, er det en stor fordel å lokalisere den i den byen disse allerede befinner seg.

For dem som trodde valget av den grunn var helt sjølsagt, bør imidlertid direktoratets begrunnelse tjene som en liten vekker. Møre og Romsdal var det distriktet der alternativene lå nærmest hverandre i vurderingen.

Vi må regne med at dette kommer til å prege høringsrunden som nå starter. Fram til nå er det i all hovedsak politifaglige kriterier som er lagt til grunn, med unntak av at Politidirektoratet også er bedt om å ta hensyn til lokalisering av statlige arbeidsplasser.

Fra nå av er det lokalpolitikere, lokale tillitsvalgte og lokale etater som slipper til, sammen med departementene og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Dette åpner for seks uker med lokaliseringsstrid der de faglige argumentene ikke ligger fremst.

I Kristiansund har det naturlig nok i langt sterkere grad enn i Ålesund vært en mobilisering for å få hovedsetet. Etter at byen tapte kampen om sjukehuset, har kampen om å få politimesteren blitt en viktig symbolsak.

Om bare hensynet til fordelingen av statlige arbeidsplasser skulle ligge til grunn, ville Kristiansund stå sterkest. Nordmøringene fortjener et løft, og det må skje ved at andre deler av fylket bidrar.

I denne saka kan vi likevel ikke la dette komme foran det politifaglige. Fordelinga av befolkninga vil sørge for at flertallet av de framtidige lensmannskontora i fylket vil ha kortest veg til en politimester i Ålesund.

Hensynet til rekruttering til spesialfunksjoner under politimesteren taler også for Ålesund. Det samme gjelder dagens plassering av 110-sentralen og AMK. Det vil være meningsløst å rive opp disse fagmiljøene for å imøtekomme ønsket om å tilføre Kristiansund et 30-talls statlige politiarbeidsplasser