På overtid ble de borgerlige partiene enige om statsbudsjettet for neste år. Enigheten satt også i år langt inne. I etterkant kan det se ut til at budsjettavtalen er mer et resultat av plikt enn av lyst.

Forelskelsens tid er definitivt over. De som fortsatt drømmer om et ekteskap mellom alle de fire partiene, kan slå slike tanker fra seg straks. Ikke bare blir verdi-spriket mellom dem tydeligere og tydeligere, men partnere som hele tiden krangler om penger, bør være forsiktige med å stifte bo sammen.

Forelskelsens tid er definitivt over. Ikke mange timene etter at budsjettenigheten var i havn, barket de sammen igjen. Nå står slaget om årets pengebruk, der regjeringen i siste nysaldering har tatt over en milliard fra bistand til å dekke asylregninga.

Mer til bistand var en av seirene for KrF i fjorårets knallharde budsjettkrangel. Kuttet i nysalderinga er dobbelt så stort som det partiet fikk klemt inn i løpet av budsjettforhandlingene.

For KrF er derfor resultatet av nysalderinga en rød klut som får partileder Knut Arild Hareide til å tenne på alle pluggene. Han anklager regjeringen for løftebrudd og føler seg lurt.Statsminister Erna Solberg avviser dette, og sier hun har fulgt vanlig praksis. Dessuten hevder hun at det ikke er et kutt i bistandsmidlene, men at hjelp til flyktninger innenfor landets grenser også er bistand. I hennes regnestykke har regjeringen økt den totale bistanden.

Halvvegs i inneværende stortingsperiode lover ikke dette godt for den videre ferden. Etter fjorårets budsjettkaos satte Erna Solberg mye inn på å få en smidigere budsjetthøst, blant annet ved å invitere samarbeidspartiene inn i dialog om budsjettet tidligere.

Det har hun ikke lykkes med. Krangelen har fortsatt. Sjøl om den har foregått mindre i Stortingets vandrehall enn i fjor, er den åpenlys nok. Utsiktene foran neste høsts budsjettforhandlinger er slett ikke gode.

Samliv bygges best på gjensidig respekt og tillit. Når det svikter og blandes med partienes markeringsbehov i et budsjett for valgåret 2017, kan det gi en floke som selv den beste samlivsterapeut vil slite med å løse. Knakingen i den borgerlige leiren er ikke fra ektesenga, men fra en stadig svekket borgerlig regjeringsplattform.