En årlig boligprisvekst på rundt 25 prosent, slik vi ser i Oslo, er ikke sunn og bærekraftig over tid. Man trenger ikke å diskutere teori om økonomiske bobler for å slå det fast. Det er like greit å trekke i bremsa først som sist.

Målet for Siv Jensen er å dempe spekulantenes inntog i boligmarkedet. Det er høyst nødvendig når boligprisveksten både blir en klamp om foten på norsk økonomi og truer vanlige menneskers mulighet til å skaffe seg bolig.

Det store spørsmålet er bare om dette er tilstrekkelig til å stagge utviklingen. I tillegg er det en fare for at man ser seg blind på markedet i hovedstaden på grunn av prisgaloppen der, mens den generelle utfordringen går under radaren.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

En ting er at folk med normale lønninger blir skviset ut av markedet i Oslo. Det er et problem for utviklingen av Oslo. Men det er også et problem at husholdningenes gjeldsgrad gjør at norsk økonomi blir svært sårbar og til at boligmarkedet suger til seg kapital på bekostning av andre områder.

Når Norges Bank i tillegg må være varsom med å sette ned renta på grunn av risikoen i boligmarkedet, er situasjonen i boligmarkedet med på å dempe veksttakten i økonomien. I seg sjøl er det med på å dempe veksten i jobbskapinga og til å forsinke nødvendig omstilling.

Så langt har regjeringa vært forsiktig med å røre skattevåpenet i denne kampen. Fortsatt er investeringer i boligmarkedet godt hjulpet av gunstige skatteregler. Disse reglene var i sin tid etablert for å sikre at folk flest kunne eie sin egen bolig – ikke for å gjøre boliger til det sikreste av alle spekulasjonsobjekt. Virker ikke tiltakene som nå er iverksatt, bør Jensen ikke ha skattegrep for langt ned på tiltakslista.

Her finner du flere av Sunnmørspostens ledere!