Skrekkscenene på grensa mellom Makedonia og Hellas er et nytt, sjokkerende kapittel i historien om flyktningkatastrofen som utspiller seg ved vår dørstokk. Disse scenene kan vi ikke feie bort.

Når flyktninger med små barn i hendene blir møtt med sjokkgranater, tåregass, gummikuler og batonger, er det skremmende på mer enn en måte. Scenene viser flyktningenes enorme desperasjon og vår egen maktesløshet overfor tragedien vi står overfor.

Selv om vi ikke møter flyktningene med samme brutalitet som makedonsk politi, står vi overfor samme dilemma. Vi forsøker også å stanse strømmen av flyktninger. Midlene vi bruker er stort sett både meningsløse og virkningsløse.

Volden de makedonske grensestyrkene utøver er lett å fordømme. Å bruke våpen for å holde ubevæpnede flyktninger uten tilgang på mat, drikke og helsehjelp fast i ingenmannsland ved grensen er unødvendig brutalt.

Sett bort ifra voldsbruken skiller ikke imidlertid Makedonia seg fra mange andre europeiske land. Forholdene i mottakene på de greske øyene, Ungarns grensegjerder og den fransk-britiske kommandosentralen ved Calais er noen av eksemplene som synliggjør Europas manglende evne til å håndtere krisen.

Europa strever med å etablere et felles svar på den største flyktningkatastrofen på 70 år. Landene i nord vegrer seg mot å ta sin del av ansvaret, og legger presset på landene i sør. Makedonias svar er piggtråd. Vi har våre gjerder, selv om de er mindre synlige.

Gjerder holder ikke flyktningene ute. Så lenge mennesker fordrives fra sine hjem og kjemper for sine liv mot krig og fattigdom, vil tragedien leve videre og strømmen av flyktninger vil fortsette.

Når hvert enkelt land er mest opptatt av nasjonal beskyttelse, vil det blokkere for mer virknings- og meningsfulle tiltak. Fokuset er på å bygge grensegjerder, både synlige og usynlige. Det stopper ikke strømmen av mennesker på flukt, men hjelper oss bare til å tro at vi kan gjøre dette til noe som ikke gjelder oss.

Det finnes ingen quick-fix på problemene, men så lenge vi tror de forsvinner om vi bare slipper å se dem, så har vi tapt både som mennesker og som nasjoner.