Erna Solberg har ingen planer om å trekke seg som Høyre-leder. Foreløpig. Høyre har heller ingen planer om å kaste henne. Foreløpig.

Og det er kun henne selv og partiet som kan bestemme dette, og da blir hun altså sittende.

Likevel er det i dag vanskelig å se at hun kan gjøre det veldig lenge.

Solberg har hovedrolla i et drama som flere kaller den største politiske skandalen i Norge på flere tiår. Utfallet av dramaet avgjøres av hvordan hun takler den rolla. Det var nok en viktig grunn til at hun torsdag stilte opp i ikke mindre enn 14 intervjuer med norske riksmedia.

Dette er første gang hun kommenterer saken rundt ektemannen Sindre Finnes’ aksjehandler etter den dramatiske pressekonferansen sist fredag.

Både Erna Solberg selv og Høyre veit at det beste hun kan gjøre nå, er å svare på så mange spørsmål som mulig, så godt og troverdig som det lar seg gjøre.

Hennes framtid som partileder og statsministerkandidat for Høyre er helt avhengig av om hun slik klarer å bevare tilliten hos velgere og i partiet. Jo flere spørsmål som blir stående ubesvart, jo flere skjeletter som faller ut av skapet og jo lengre tid dramaet får leve, jo mer vil saken tære på tilliten.

Intervjuene torsdag inneholdt lite faktisk nytt.

Viktigst for henne var at hun kom ut i åpent landskap, og at hun tydeligere enn før erkjente sitt eget ansvar. Mange har ment at hun forsøkt å løpe fra ansvaret ved å legge skylden på ektemannen.

Men skyld og ansvar er to forskjellige ting.

Som ektefelle kan hun stole på ektemannen, men som statsminister har hun både et subjektivt og objektivt ansvar. Solberg erkjenner både det objektive og det subjektive. Hun innrømmer at hun har stolt for mye på ektemannen, og gjort for lite for å sjekke fakta rundt aksjehandlene.

Likevel vil hun altså ikke trekke seg.

Hun vil ikke ta en slik beslutning «når det koker». Hun utelukker likevel ikke at hun kan endre mening. Det vil være avhengig av hvordan saken utvikler seg, og om hun føler at hun har tillit fra partiet og fra velgerne.

Her er nok Solbergs største problem. Om det ikke vil koke like mye framover, kommer Solberg-saken til å «putre» lenge. Ramler nye skjeletter ut av skapet, vil det fosskoke igjen. Og uansett vil kontrollkomiteens behandling og en eventuell Økokrim-etterforskning holde saken varm i lang tid.

Tiden dette vil ta, taler ikke til Solbergs fordel.

Konklusjonen må hun selv eller partiet ta, men slik saken framstår nå, er det lite sannsynlig at hun kan stille som Høyres statsministerkandidat i 2025. I så fall må hun slippe nye krefter til lenge før det.