De siste tallene for inflasjonen er dårlig nytt for alle med høye lån. Nå peker et samstemt panel av eksperter på at den rentehevingen som ble varslet kunne komme i desember, kommer.

Det er lite sannsynlig at de tar feil.

Prisveksten endte på fire prosent i oktober ifølge tall fra SSB. Dermed peker det meste mot at Norges Bank hever renten med ytterligere 0,25 prosent under møtet i desember.

Det var nok ikke den julegaven folk flest ønsket seg. Håpet nå må være at en renteøkning i desember blir den siste.

Norges Bank har til nå økt renten hele 13 ganger. For mange er nå renteutgiftene kommet til en nivå der en er helt på grensen til å klare å betale de månedlige utgiftene.

Mer enn 20 år med jevn prisstigning i boligmarkedet har gjort at folk flest sitter med en høyere gjeld enn hva vi noen gang før har gjort, samtidig med at verdien av rentefradraget på skatten har blitt redusert.

I sum gjør dette at vi må tilbake til 1990-tallet for å finne en tilsvarende gjeldsbelastning på husholdningene.

De økte rentene begynner også bite for næringslivet. En undersøkelse utført av SpareBank 1 SMN viser at bedriftsledere i Midt-Norge ikke har vært mer pessimistiske siden finanskrisen, med unntak av da koronapandemien brøt ut.

Det til tross for at store deler av næringslivet i vårt område er eksportrettet industri som nyter godt av den lave kronekursen.

På den positive siden har den kraftige renteøkningen så langt ikke ført til vesentlig økt arbeidsledighet. Det er en avgjørende årsak til at de aller fleste så langt har maktet å håndtere de økte renteutgiftene.

Problemet er den svake krona. Vi importer rundt 70 prosent av de varer og tjenester som vi bruker. En svak krone gjør at de importerte varene blir dyrere og dermed bidrar til å holde inflasjonen oppe.

Norges Bank har som oppdrag å sette renten slik at vi over tid har en prisstigning på rundt to prosent.

Problemet nå er at det knapt synes mulig å nå målet uten at en klarer å få opp verdien på den norske krona.

I lys av det blir det et spørsmål om ikke Norges Bank nå må utvise tålmodighet og la det rentenivået vi har få virke over tid for å se om det kan bidra til å øke kroneverdien.

For det kan ikke være tvil om at renta på det nivået den er nå, kjøler ned norske økonomi kraftig.