Statsminister Jonas Gahr Støre planlegger større endringer i regjeringen. Det blir bekreftet av flere av de største mediene.

Dagens Næringsliv var først ut med meldingen om at Støre vurderer å skifte ut utenriksminister Anniken Huitfeldt. Årsaken skal være habilitetsproblemene knyttet til hennes ektemanns aksjekjøp.

At en statsminister gjør endringer i mannskapet underveis er helt normalt. Støre har så langt ikke gjort større endringer utover at statsråder har måtte gå som følge av egne feil eller brudd på habilitetsregelverket.

At Støre nå, etter et svært dårlig lokalvalg for Ap, velger å gjøre endringer kommer derfor ikke som noen stor overraskelse.

Men en vraking av Huitfeldt vil skape bølger internt i partiet.

Hun gikk selv ut og redegjorde for ektemannens aksjehandler. Han hadde gjennom en lengre periode drevet aksjehandel på Oslo Børs uten å ha informerte henne om det, noe som kan ha gjort henne inhabil i flere saker.

Uvitende inhabil ble det nye begrepet da dette ble kjent 30. august.

Samtidig slo Støre fast at han trodde på Huitfeldts forklaring, og at han fortsatt hadde full tillit til hennes om utenriksminister.

Men dette skjedde før saken om Sindre Finnes sin omfattende aksjehandel ble kjent.

Nå er det Erna Solbergs habilitetsproblemer som følge av ektemannens mer en 3000 aksjehandler det dreier seg om.

Huitfeldt sin sak gjør det omtrent umulig for Ap å fremme troverdig kritikk av Erna Solberg.

Samtidig øker Arbeiderpartiets muligheter til å vinne valget i 2025, og at Støre med det kan sikre seg fire nye år som statsminister, dersom Erna Solberg må trekke seg som Høyre-leder.

Taper Støre makta i valget om to år er det ikke bare statsministerjobben som ryker. Da er etter alt å dømme også hans tid som partileder forbi.

Det er med andre ord ganske mye som ligger i potten for Støre i spørsmålet om han skal ofre Huitfeldt som utenriksminister.

Ifølge blant andre VG er ikke Huitfeldt innstilt på å trekke seg frivillig.

Denne saken vil bli en test på hvilke autoritet Støre har internt i Ap.

Det er en statsministers suverene rett å velge sin statsråder. Men Huitfeldt har 30 års fartstid i partiet og har mektige venner i partiet. De vil reagere kraftig på om hun bli kastet mot sin vilje i et spill om regjeringsmakta i 2025.

Lekkasjene fra dette interne spillet i Arbeiderpartiet legger press på Støre.

Svaret på hvordan han står i dette, får vi etter alt å dømme over helgen.

Får Huitfeldt fortsette vil det bli tolket som at Støre har bøyd av for internt press. Må utenriksministeren mot sin vilje forlate sin post, blir det internt bråk.

Det gjenstår å se hva Støre faller ned på.